S příchodem nových, a lze říci pro dnešní dobu moderních surovin, velká většina lidí zapomíná na potraviny, které preferovaly již naše babičky. Například takový křen. Nejen, že je vynikající, lahodný, ale také má pro zdraví člověka velký vliv. Poradí si se sníženou imunitou, ale také s bolestmi zubů a kloubů. Je bohatý na minerální látky, ale také na vitamíny, kam jistě spadá i vyhledávaný vitamin C.
Na bolest kloubů a zubů s křenem
V dnešní době je velmi známý zázvor, který snižuje bolesti kloubů, ale také horečku. Ovšem křen má podobné účinky tišící bolest. Lze z něj připravit takzvanou pastu, kterou přiložíte na postižené místo, necháte působit a následně opláchnete. Ideální tedy bude smíchat několik lžic tvarohu, strouhaného křenu a aplikovat. Držte se stejného poměru tvarohu i křenu.
Mimo kořenu, lze použít i mladé listy, které se spaří a přiloží na bolavé místo. Dále z nich lze připravit tinkturu a použít podobně jako u pasty. Stačí listy rozmixovat, scedit tekutinu, kterou následně smícháte s čistým alkoholem. Tinkturu přelijte do tmavé láhve a uchovávejte ji ve spíži. Jakmile vás začne pobolívat zub, vezměte si vatovou tyčinku, namočte ji do roztoku a potřete bolavý zub, ale i dásně.
Na viry, ale i na kašel
Voňavý křen může tělu nabídnout mnohem více zdravotních pozitiv. Má také antibiotické a antiseptické vlastnosti. Využít ho můžete nejen při bolestech kloubů, zubů, ale také při bolestech v krku a při nachlazení. Podrážděné a zahleněné dýchací cesty zklidní třísloviny zvané flavonoidy, usnadní vykašlávání a zabrání vysychání sliznice.
Pro uvolnění ucpaného nosu stačí jedna polévková lžíce nastrouhaného křenu, který následně přidáte do jednoho litru vroucí vody. Následně si přikryjete hlavu ručníkem a inhalujte páru uvolňující se z hrnce. Na doléčení a posílení organismu doporučujeme připravit strouhaný křen, strouhanou červenou řepu a celek přelít zakysanou smetanou. Zesláblému tělu doplníte důležité živiny, které vás opět postaví na nohy.
I s přírodními pomocníky opatrně
V případě obkladu, nenechávejte křen působit déle, než je doporučeno. To je zhruba deset až patnáct minut. Jestliže po umístění křenového zábalu či obkladu ucítíte pálení, obklad oddělejte. To stejné upozornění platí i při pojídání křenu. Berte tuto lahodnou zeleninu jako doplněk k jídlu. Při větším množství může dráždit žaludek a také žaludeční vředy.
Foto: Shutterstock, zdroj: Verywellhealth
No, já kupuji křen na farmářských trzích a ty budou až v březnu. Nekupuji tu bezchuťovou formu křenu v SM