Nejchutnější a nejkřupavější bramboráky. Takhle se připravují na drsném severu

Zima nám kromě potřeby oblékat více vrstev oblečení přináší i chuť na kaloričtější jídla. Přestože už s největší pravděpodobností venku neumrzneme, naše těla se stále snaží vytvořit nám tukovou vrstvu, která by nás před tímto rizikem ochránila.

Takže kromě popíjení horkého čaje máme chuť i na pořádná jídla. Třeba na bramboráky. Voňavé, křupavé a trochu mastné.

Každá rodina má svůj recept

Bramboráky jsou taková česká klasika. Základní recept je známý. Nastrouháte brambory, nejlépe varný typ C. Někdo je strouhá na hrubém, jiný na jemném struhadle. Jsou mezi námi i tací, kteří strouhají půl na půl. Nahrubo nastrouhané brambory ale nebudou potřebovat tolik mouky, takže budou o chlup zdravější.

Vymačkejte z nich přebytečnou vodu a škrob a přidejte hladkou mouku, vejce, sůl, česnek a majoránku. V každém receptu se doporučuje jiné množství, ale nejlepší je řídit se svou chutí. Máte rádi hodně česneku? Dejte ho tam, kolik budete chtít, protože není česnek jako česnek. Stejně tak majoránky.

Se zelím, škvarky i pivem

Hodně lidí také miluje bramboráky s kysaným zelím, které ale do základního receptu nepatří. Další přidávají kmín, pepř, dokonce houby nebo trochu chilli.

Někdo přilévá teplé mléko, aby brambory nemodraly, jiný nad tím kroutí hlavou. Jinde místo mléka přidávají pivo a tvrdí, že bez piva bramboráky nikdy pořádně křupat nebudou. V některých koutech republiky do těsta krájí i škvarky nebo uzeninu.

S bramboráky je to jako s každým oblíbeným jídlem. Každá rodina si ho přizpůsobí a vylepší tím, co mají rádi. Smažit byste je ale měli na sádle, i když ani olejem nic nezkazíte. Přesto se sádlem docílíte křupavých okrajů pravděpodobněji.

Foto: Shutterstock

Vodkou proti mastnotě

Pokud milujete bramboráky, ale jejich mastnota vám způsobuje zažívací problémy, přidejte do těsta trošku alkoholu. Třeba vodky, která nemá žádnou chuť. Postačí 1 čajová lžička na 1 kg brambor. Zabrání tuku vpít se do těsta. Opravdu to funguje.  

Křupavé okraje získáte i tak, když budete spíše tenké než vysoké placky smažit na nerezové pánvi. Na teflonu to bude těžší, z něj budou spíše houbovité.

A jak připravuje bramboráky Gazda z Ostravy? Samozřejmě jsou ty jeho nejlepší ze všech. Tak to zkuste jako on!

youtube

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments