Po čtyřicátém roce věku už je nutné sledovat, co jíme a vyhýbat se potravinám, které do vašeho těla přidávají prázdné kalorie, způsobují nárůst váhy a zvyšují riziko nemocí, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak nebo třeba cukrovka.
Margarín i nízkotučné mléčné produkty
Margaríny obsahují nasycené tuky ucpávající tepny, vysoce zpracované oleje i propylenglykol, syntetickou sloučeninu, jež zvyšuje hladinu cholesterolu a způsobuje přírůstek hmotnosti. Nízkotučné mléčné a často i ochucené produkty jsou plné cukru.
Umělá sladidla
Zvyšují chuť na sladké. Aspartam, sukralóza a steviosid vedou k přírůstku hmotnosti, cukrovce a dalším potížím. Nahraďte cukr javorovým sirupem, medem nebo ovocem.
Soda a sladké limonády
Bublinky na sebe vážou tuky. Sladké limonády obsahují kromě spousty cukru i toxické chemikálie, jako je 4-methylimidazol (4-MEI) zvyšuje riziko vzniku rakoviny.
Potravinářské barvivo
Umělá potravinářská barviva v pečivu, cukrovinkách a zpracovaných potravinách obsahují kontaminující látky způsobující rakovinu. Vsaďte na přírodní barviva.
Sladké koktejly s alkoholem
Důležité je omezit příjem alkoholu na minimum, zejména sladké koktejly plné cukru, u mužů maximálně na 2 nápoje denně. Alkohol také zpomaluje metabolismus.
Ovocný džus
Fruktóza je cukr v ovocné šťávě spojený s břišním tukem, srdečními chorobami, cukrovkou a dalšími metabolickými chorobami. Džusy z krabice zcela vynechejte.
Muffiny, cupcakes, koblihy, koláče i zákusky
Vyhněte se sladkostem. Kromě cukru a tloustnutí zvyšují i proces stárnutí, rozvoj akné a předčasné vrásky, což jsou příznaky přílišného množství mnoho cukru.
Uzeniny a grilované maso
Sodík, konzervační látky dusičnany, modifikovaný kukuřičný škrob a karagenan vedou k tloustnutí. Grilované maso s karcinogenními látkami zvyšují riziko rakoviny.
Nachos, čínské jídlo, fast food i salátový dresink
Sýrové dipy s nachos, čínské jídlo, fast food i salátový dresink jsou plné přídatných látek, umělých barviv, aromat, soli, cukru, glutamanu i tuku a vedou k tloustnutí.
Bílé těstoviny, rýže i pečivo
Rafinovaná zrna jsou zbavená vlákniny a živin, jsou vysoce glykemická, vedou k diabetu i obezitě. Volte celozrnném naklíčené a luštěninové varianty.
Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis