Nejhorší jídla, jaká mohou konzumovat muži po čtyřicítce. Jednoznačně jim zkracují život

Po čtyřicátém roce věku už je nutné sledovat, co jíme a vyhýbat se potravinám, které do vašeho těla přidávají prázdné kalorie, způsobují nárůst váhy a zvyšují riziko nemocí, jako jsou srdeční choroby, vysoký krevní tlak nebo třeba cukrovka.

Margarín i nízkotučné mléčné produkty

Margaríny obsahují nasycené tuky ucpávající tepny, vysoce zpracované oleje i propylenglykol, syntetickou sloučeninu, jež zvyšuje hladinu cholesterolu a způsobuje přírůstek hmotnosti. Nízkotučné mléčné a často i ochucené produkty jsou plné cukru.

Umělá sladidla

Zvyšují chuť na sladké. Aspartam, sukralóza a steviosid vedou k přírůstku hmotnosti, cukrovce a dalším potížím. Nahraďte cukr javorovým sirupem, medem nebo ovocem.

Soda a sladké limonády

Bublinky na sebe vážou tuky. Sladké limonády obsahují kromě spousty cukru i toxické chemikálie, jako je 4-methylimidazol (4-MEI) zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Potravinářské barvivo

Umělá potravinářská barviva v pečivu, cukrovinkách a zpracovaných potravinách obsahují kontaminující látky způsobující rakovinu. Vsaďte na přírodní barviva.

Foto: Shutterstock

Sladké koktejly s alkoholem

Důležité je omezit příjem alkoholu na minimum, zejména sladké koktejly plné cukru, u mužů maximálně na 2 nápoje denně. Alkohol také zpomaluje metabolismus.

Ovocný džus

Fruktóza je cukr v ovocné šťávě spojený s břišním tukem, srdečními chorobami, cukrovkou a dalšími metabolickými chorobami. Džusy z krabice zcela vynechejte.

Muffiny, cupcakes, koblihy, koláče i zákusky

Vyhněte se sladkostem. Kromě cukru a tloustnutí zvyšují i proces stárnutí, rozvoj akné a předčasné vrásky, což jsou příznaky přílišného množství mnoho cukru.

Uzeniny a grilované maso

Sodík, konzervační látky dusičnany, modifikovaný kukuřičný škrob a karagenan vedou k tloustnutí. Grilované maso s karcinogenními látkami zvyšují riziko rakoviny.

Nachos, čínské jídlo, fast food i salátový dresink

Sýrové dipy s nachos, čínské jídlo, fast food i salátový dresink jsou plné přídatných látek, umělých barviv, aromat, soli, cukru, glutamanu i tuku a vedou k tloustnutí.

Foto: Shutterstock

Bílé těstoviny, rýže i pečivo

Rafinovaná zrna jsou zbavená vlákniny a živin, jsou vysoce glykemická, vedou k diabetu i obezitě. Volte celozrnném naklíčené a luštěninové varianty.

Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
13 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments