Nejhorší jídla ke snídani. Jejich konzumace zkrátí váš život

Podle druhu snídaně se odvíjí váš den. Některá jídla jsou prospěšná, jiná naší dlouhověkosti neprospívají. Podle odborníků je třeba se jistým pokrmům vyhnout.

Jídlo má obrovský vliv na mozek, kostí a svalů, tvrdí Danine Frugeová, MD, ředitelka centra pro dlouhověkost Pritikin. Pokud nejíme vhodné potraviny, naše tělo nebude dobře fungovat. Podle studie The Lancet je nevhodná strava nejčastější příčinou úmrtí na světě. Hlavně je to strava s vysokým obsahem sodíku, nízkým obsahem celozrnných výrobků, ovoce, zeleniny, ořechů, semen a omega-3 tuků. Vyřaďte určité potraviny ze snídaně, jinak vám zkrátí délku života, jak se píše na livestrong.com.

Jogurty s vysokým obsahem cukru

Jogurt je zdravý, pokud nemá vysoký obsah přidaného cukru, jako jsou sladidla, cukr, sirupy, med či koncentrované šťávy. Udané složení často nezohledňuje přirozeně se vyskytující cukry nacházející se v mléce, ovoci či zelenině. V jedné porci může být podle studií i více než 40 g cukru a hrozí srdeční choroby. Dejte si neslazený bílý a nejlépe řecký jogurt. Porce činí 3/4 čistého řeckého jogurtu a obsahuje 18 g bílkovin a málo cukru. Můžete přidat ořechy a semena pro zvýšení vlákniny a bílkovin.

Granola s vysokým množstvím cukru

Granola vypadá zdravě, ale často je plná zvýrazňovačů chuti, má vysoký obsah cukru, soli a tuku. Konzumace velkého množství sodíku je spojena s vyšším rizikem vzniku vysokého krevního tlaku, mrtvice a srdečních chorob. Příliš mnoho tuku vede problémům ovlivňujícím dlouhověkost, včetně srdečních chorob, diabetu typu 2 nebo gastrointestinálních problémů. Granola jen s ovesným mlékem nezasytí. Více bílkovin poskytne klasické nebo sójové mléko, které vás zasytí na celé dopoledne.

Foto: Shutterstock

Nezdravá ultra zpracovaná mražená jídla

Vyhněte se všem zpracovaným potravinám, protože neobsahují potřebné živiny. Tyto potraviny mají vysoký obsah cukru, soli a tuku a nejsou dobré pro dlouhověkost. Sůl se podle Academy of Nutrition and Dietetics často používá ke konzervování potravin a prodloužení jejich trvanlivosti. Kalorie v jídle se mohou zdát v pořádku, ale vysoký obsah soli přispěje ke zvýšení krevního tlaku a dalším problémům.

Tyčinky s vysokým obsahem kalorií

Jsou rychlou volbou na cestách, ale mají většinou vysoký obsah tuku a často i cukru, což vede k tloustnutí a negativně ovlivní dlouhověkost. Vedou k tloustnutí a metabolický syndrom souvisí s krevním tlakem, cholesterolem, cukrovkou, srdečními chorobami či demencí.

Nezdravé pečivo, palačinky, vafle a koblihy

Sladké pečivo obsahuje mnoho zpracovaných přísad, které zvýší hladinu cukru v krvi a inzulín, vedou k únavě a větší touze po jídle. Udělejte si zdravou domácí palačinku nebo vafli z celozrnné mouky a bez přidaného cukru.

Foto: Shutterstock, zdroj: livestrong.com

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments