Vysoký cholesterol už jsme začali téměř vnímat jako běžnou součást hektické doby. Přitom je to právě vysoký cholesterol, který ohrožuje správnou funkci srdce, cév a mozku. Na vysoký cholesterol platí úprava stravy, zjistěte, které potraviny je třeba vyřadit z jídelníčku.
Jak vzniká vysoký cholesterol
Samozřejmě že přicházíme na svět ve zdravém těle, kde po vysokém cholesterolu není ani památky. Špatným stravováním, nedostatkem pohybu, ale i užíváním určitých léků, si hladinu zlého cholesterolu (LDL) brzy zvýšíme natolik, že ohrožuje fungování srdce a zásobování mozku kyslíkem. Tučná strava jde ruku v ruce se zvýšeným cholesterolem, jeden druh potraviny představuje ale ještě vyšší riziko. Je to červené maso.
Červené maso zvyšuje riziko infarktu
Tučné červené maso nebývalo v jídelníčku našich prapředků každý den, jak je tomu dnes. Konzumovali jej jen například jednou za dva týdny nebo maximálně jednou za týden. My si jej dopřáváme i několikrát denně. Červené maso obsahuje nasycené tuky, které zvyšují produkci LDL cholesterolu.
Jakmile omezíte konzumaci červeného masa a nahradíte jej zdravějším obědem, upraví se vám hladina cholesterolu. Nepříjemnou zprávou je, že pokud konzumujete červeného masa velkém množství a nahradíte jej bílým masem, cholesterol výrazné zlepšení nevykáže. Problémem je totiž úprava masa, pokud k masu přidáte tuk (smažení, pečení) může mít drůbeží maso stejnou hodnotu nasycených tuků jako maso červené.
Zkuste se vrátit k jídelníčku našich prapředků, konzumujte více obilovin a luštěnin, maso by mělo být sváteční pochutinou.
Kolik nasycených tuků patří do jídelníčku
Jakmile bojujete s cholesterolem, měly by nasycené tuky zabírat jen 6 % vašeho denního příjmu. V gramech se jedná asi o 13 gramů nasycených tuků.
Pro snížení cholesterolu je rovněž nutný pravidelný pohyb, postačí, když začnete s procházkami třikrát týdně na půl hodiny denně.
Další tipy, jak snížit cholesterol:
- Snídejte ovesné vločky nebo ovesnou kaši.
- Dodržujte denní příjem vlákniny, hlídejte v jídelníčku 400 g zeleniny a 200 g ovoce.
- Přidejte potraviny bohaté na železo.
- Konzumujte rostlinné zdroje bílkovin (sóju, luštěniny).
- Hlídejte pitný režim.
Foto: Shutterstock, zdroj: EatThis
Tak buď jsem se právě narodila, nebo moji předkové jedli výhradně červené maso a tak je na ně můj organismus zvyklý nebo jsem prostě mimozemšťan – jíme hlavně jehněčí, kozí a králičí maso a občas vepřové.
Cholesterol máme všichni v pořádku. Asi dobré geny.
Z ovesných vloček se mi ježí srst.
Slyšela jste, autorko, někdy pojem “familiární hypercholesterolémie”? a že je dědičná? Na toto nefunguje žádná úprava jídelníčku…
Mám familiární hypercholesterolémii a mohu to jen potvrdit. Úprava jídelníčku nepomůže.
Mám kamarádku, která má celý život vysoký cholesterol. Pamatuju se, co všechno na doporučení lékařů vyzkoušela – celý život štíhlá a pohybově velmi aktivní, vyhýbala se důsledně všemu, co by mohlo cholesterol ještě zvýšit a nepomáhalo nic – od cca 17 let musí brát léky. Velice se jí ulevilo, když jí konečně sdělili tuto diagnózu – její matka měla zřejmě totéž, jen to nikdo neřešil.
Tady ty pisatelky si někde něco přečtou, opíšou to a hned mají jasno.