Zdravá snídaně zahrnuje vlákninu, bílkoviny a zdravý tuk, dodá energii a zasytí. Nezdravá snídaně může způsobit malátnost, přibírání na váze a chronické nemoci.
Snídaňové cereálie
Snídaňové cereálie jsou i přes zdravotní tvrzení na obalu plné vysoce zpracovaných obilovin a obsahují jen málo celých zrn. Živiny jsou uměle přidávány fortifikací. Snídaňové cereálie obsahují většinou rafinovaná, tedy ne celá zrna a cukr ve velkém množství, více než sušenky a dezerty. I granola má moc cukru, málo živin i vlákniny.
Palačinky a vafle
Palačinky i vafle obsahují rafinovanou pšeničnou mouku, přispívající k inzulínové rezistenci a obezitě, vejce, cukr a mléko. Palačinkový sirup obsahuje kukuřičný sirup se spoustou fruktózy způsobující záněty, které vedou k inzulínové rezistenci a cukrovce typu 2. I javorový sirup má vysoký obsah cukru a prázdné kalorie.
Toast s margarínem
Většina margarínů obsahuje vysoce zánětlivé trans-tuky s přidáním vodíku do rostlinných olejů, aby vypadaly jako nasycené tuky, které jsou pevné při pokojové teplotě. Toast obsahuje rafinovanou mouku, málo živin a vlákniny. Mnoho bílých sacharidů zvýší hladinu cukru v krvi, máte brzy hlad, pak více jíte a přibíráte na váze.
Muffiny
Muffiny jsou malé koláče v přestrojení z rafinované mouky, rostlinných olejů, vajec a cukru. Jedinou zdravou ingrediencí jsou vejce. Navíc typický balený muffin překračuje standardní velikost porce USDA o 333 %. Jsou nezdravé jako koblihy, přelité cukrem, naplněné čokoládou i sušeným ovocem, což zvyšuje obsah kalorií.
Ovocná šťáva
Ovocný džus obsahuje velmi málo šťávy a je slazen cukrem či kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy. Většinou jde o koncentráty. Zvyšuje riziko obezity, metabolického syndromu, cukrovky typu 2 a dalších nemocí. I 100% ovocná šťáva obsahuje hodně cukru. Hladina cukru stoupá a její pokles způsobí únavu, třes a hlad.
Slazený odtučněný jogurt
Dejte si raději plnotučný řecký jogurtu s čerstvým bobulovým ovocem. Slazený odtučnění jogurt má jen spoustu cukru a kalorií. Ty s příchutí obsahuje více cukru než srovnatelná porce zmrzliny. Tuk pomáhá udržovat vaši sytost, protože trávení trvá déle než sacharidy a také spouští uvolňování hormonu plnosti cholecystokininu.
Zpracovaná bezlepková snídaně
I když je vhodné vyhnout se lepku, konzumace zpracovaných bezlepkových potravin může způsobit problémy. Kombinace mouky z rýže, brambor a tapioky nahradí pšeničnou mouku v bezlepkovém pečivu. Ty mají ale vysoký glykemický index, rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, vedou k hladu, cukrovce i tloustnutí.
Foto: Shutterstock, Zdroje: Eatthis, Healthline, 1to1fitness
Hrách a kroupy to je hloupý, ty máme každý den, ale buchty z bílé mouky jenom jednou za týden. Osm tisíc let se lidstvo snažilo vyšlechtit pšenici, aby měla co největší obsah glutenu (lepku) a teď se díky pár magorům toho polovina lidstva bojí jak čert kříže. Jedna z hrůz civilního obyvatelstva za 2. války bylo, že se všichni museli cpát margarinem. Ostatně i ovoce obsahuje strašně moc fruktozy. Fuj! Žerme proboha co nám chutná, hlavně co možná nejrozmanitěji. Ostatně i známá Marxova stať “Úloha práce na polidštění opice” se původně měla jmenovat “Úloha masa na polidštění opice”. Hlavně ovšem… Číst vice »
K snídani mám nejradši teplou polévku (mezi 9. – 10.hod.). Jinak si myslím, že chleba namazaný máslem a medem, k tomu teplý čaj nebo kakao není špatná volba. Ráno to chce něco teplého do žaludku a ne nějaké přeslazené blivajzy. Bohužel, článek je jen o tom, co není dobře.
Ještě že to mluvíte o sobě a nedoporučuje te to.
Přestaňte furt strašit. Lidi si dají, na co mají chuť. Život není jen o délce, ale i o kvalitě prožití. A s tím souvisí, že nebudeme jíst jen to, co je zdravé, ale i to, co nám chutná.Devadesátiletý kmet, který žije asketicky nemusí být šťastnější, než sedmdesátník, který má vysoký tlak a náběh na cukrovku.
Nechal jsem si na stará kolena poradit od výživové poradkyně a tyto potraviny mi skutečně zakázala. A mám jídelníček mnohem chutnější, cítím se skvěle a úplně samy letí dolů kila. Doporučuji návštěvu odborníka, změní vám život.)