Nemusíte být zrovna vegan nebo vegetarián, abyste nejedli maso. Jsou mezi námi i tací, kteří jej z jídelníčku vynechávají jen proto, že jim jednoduše nechutná. I přesto byste měli dbát na vyvážený a pestrý jídelníček, ve kterém má i maso své čestné místo. V dnešním článku vám poradíme, čím ho můžete ve stravě nahradit, aby vám nechyběly důležité živiny.
Proč je maso tak důležité?
Konzumace mase má svůj jasný důvod, obsahuje totiž důležité bílkoviny a železo, což jsou látky pro naše tělo nezbytné. Zejména v případě červeného masa můžeme mluvit o cenném zdroji bílkovin, ale i dalších látek – například zinku a vitamínu B12.
Vhodné náhražky masa ve stravě
Lidí, kteří se z nějakého důvodu vzdávají konzumace masa, je čím dál více, ať už je k jejich rozhodnutí vede cokoli. Naštěstí existuje několik možností, kterými lze tuto potravinu nahradit a tělu tak dopřát vše, co tak nutně potřebuje. Ať už tedy patříte mezi vegetariány, řadíte se mezi vegany nebo vám z jiného důvodu konzumace masa připadá zbytečná, pojďte se teď společně s námi podívat, čím vším ho můžete ve stravě nahradit.
-
Sójové maso
Když se řekne náhražka masa, většinu lidí napadne sója. Nejčastěji se s ní setkáte v podobě kostek či nudliček vyrobených z dehydratovaného sójového proteinu. Obsahuje železo, fosfor, vápník i vitamíny A, B či E.
-
Seitan
Seitan je čistý pšeničný lepek, neboli rostlinná bílkovina. Nevýhodou této náhražky masa je fakt, že zatěžuje naše trávení a zároveň není vhodná pro pacienty trpící celiakií či alergiky na lepek.
-
Tempeh
Tempeh je mezi vegetariány velmi oblíbenou náhražkou masa, často se mu přezdívá jávanské maso. Tempeh se vyrábí za procesu fermentace uvařených sójových bobů. Obsahuje poměrně velké množství proteinů i vitamínů, zvláště pak vitamín B12.
-
Šmakoun
I šmakoun, který se vyrábí za pomoci tepelné úpravy vaječného bílku, patří mezi oblíbené náhražky masa. Jedná se o český výrobek, se kterým se běžně setkáte v obchodě, nejčastěji má podobu nudlí nebo plátku. Výhodou je, že obsahuje jen velmi malé množství cukrů a tuků.