Kynutá těsta jsou v kuchyni velmi oblíbená. Už ve starých kuchařkách můžeme najít mnoho receptů na skvělá kynutá těsta. Každé těsto je přitom určeno na něco jiného. Existuje ale univerzální těsto, které můžeme použít téměř kamkoliv. Koláče, buchty, nebo třeba ovocné knedlíky? Máme pro vás ideální recept.
Kynutá těsta bývají náročná na přípravu
Hodně záleží na tom, zda máte kuchyňského robota, který těsto uhněte za vás. Pokud ano, část dřiny odpadá, jinak stojí totiž mnoho úsilí s hnětením. Další problém může být čas, kynutá těsta vyžadují delší dobu, aby mohla vykynout. Příprava může být náročnější a pokud se těsto nepodaří a například nevykyne, tak i zbytečná.
Univerzální těsto existuje
Ačkoliv kuchařkách často můžeme najít desítky receptů na kynutá těsta, existuje jedno, které se hodí do více pokrmů. Připravené ho navíc budete mít už za 30 minut!
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 bílý jogurt
- ½ hrnek oleje
- Lžička soli
- 3 lžíce cukru
- 1 kostka droždí
Postup přípravy:
Do mísy dáme jogurt s olejem a vložíme cca na 20 vteřin do mikrovlnky. Do vlažné směsi pak vmícháme cukr a sůl. Připravíme si velkou mísu, do ní nasypeme mouku a rozdrobíme kostku droždí. Na to pak nalijeme směs jogurtu s olejem a vypracujeme těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut vykynout.
Pak těsto vložíme na vál poprášený moukou a dál zpracováváme podle typu jídla, který se chystáme připravit. Jakmile máme buchty, knedlíky nebo koláče připravené, necháme je ještě deset minut vykynout, než je budeme tepelně upravovat. Knedlíky je vhodné připravovat na páře a sladké pečivo klasicky v troubě na 180 stupňů.
Práci si můžete výrazně ulehčit, pokud použijete domácí pekárnu. S tímto univerzálním receptem připravíte cokoliv, od drobenkového koláče až po knedlíky a nemusíte se již trápit zdlouhavým vybíráním receptu. Stojí za vyzkoušení.
Foto: Shutterstock
Peču málokdy – nechce se mi. Ale když už se k tomu donutím, klidně si pohraju s klasikou – ta je nenahraditelná.