V současnosti se zdravé dezerty staly velkým hitem a lákají nejen na svou nízkou energetickou hodnotu, ale i na to, že jsou vhodné pro lidi s celiakií. Nicméně, mnoho z nich nechutná tak dobře, jako ty tradiční s moukou. Ale nezoufejte, s několika jednoduchými triky můžete bez problému připravit i vynikající dezert bez mouky, který bude chutnat každému.
Nejprve si připravte korpus
Pro přípravu čokoládového korpusu nejdříve rozpusťte 120 gramů hořké čokolády s 30 gramy másla ve vodní lázni. Poté přidejte 30 mililitrů mléka a nechte směs mírně vychladnout. Mezitím si vymixujte ze 4 bílků tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte 40 gramů krupicového cukru.
Tyto dvě směsi dejte prozatím stranou a v jiné nádobě vyšlehejte 4 žloutky s 1 lžičkou vanilkové esence nebo 1 sáčkem vanilkového cukru. Poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, a opatrně přidejte i sníh. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů po dobu 20 minut. Po upečení korpus vyndejte z trouby, odstraňte z něj pečicí papír a nakrájejte na 3 stejně velké obdélníky, které budete později skládat na sebe.
Kakaový sirup na potření korpusu
Pro přípravu kakaového sirupu smíchejte v horké vodě lžíci hořkého kakaa a dvě lžíce cukru, dokud se cukr úplně nerozpustí. Poté sirup nechte vychladnout, aby mohl být použit na potření korpusu. Chuťový zážitek bude díky tom dokonalý!
Čokoládová náplň
Pro vytvoření dokonalé čokoládové náplně začněte tím, že rozehřejete 150 gramů hořké čokolády ve vodní lázni. Když je čokoláda roztavená, vmíchejte do ní 90 gramů smetany a míchejte, dokud není hladká. Poté směs nechte vychladnout.
V jiné misce si vyšlehejte 300 gramů studené smetany s 30 gramy moučkového cukru na tuhou šlehačku. Poté opatrně spojte šlehačku s vychladlou čokoládou a krém je hotový.
Dokonalý čokoládový dort
Nyní je čas dát dort dohromady. Začněte přípravou prvního plátu kakaového korpusu a potřete ho kakaovým sirupem pomocí mašlovačky. Následně naneste na korpus asi 1/3 připraveného kakaového krému. Tento postup zopakujte i s dalšími dvěma pláty korpusu. Až budete mít hotovo, dejte dort do lednice a nechte ho tam minimálně 3 hodiny odpočinout.
Takto jednoduše můžete vytvořit dokonalý čokoládový dort, který zaručeně potěší nejen vás, ale i vaše hosty.
Foto: Shutterstock