Řízek je prostě řízek. Uspokojuje naše žaludky od konce 19. století. Klasický řízek v trojobale (vídeňský) překvapivě pochází z Itálie, i když původně byl obalen pouze v rozšlehaném vejci a parmezánu. Na řízky postupem času vznikaly různé variace. Francouzi nedají od roku 1949 dopustit na Gordon Bleu – mezi plátky masa se vloží šunka a sýr.
A co mimořádně oblíbený Holandský řízek? Nejspíš nikoho nepřekvapí, že své jméno nezískal podle země původu, ale podle druhu holandského sýra. Tento řízek má původ údajně český. A jak ho připravit co nejchutněji nám prozradí recept ještě z minulého režimu.
Ingredience
K přípravě toho nejlahodnějšího holandského řízku si přichystejte následující ingredience.
- ½ kg mletého vepřového masa (můžete použít i hovězí)
- vejce (2 do směsi a další na obalování)
- koření – sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
- hořčice
- 31% smetana ke šlehání
- 250 g sýru gouda
- česnek
- mouka
- strouhanka
- sádlo
Postup
V míse smícháme mleté maso s dvěma vejci, přidáme lžičku drceného kmínu, lžičku a půl soli, na špičku lžičky mletého pepře a dvě vrchovaté lžičky majoránky. Přimícháme ještě dvě lžičky hořčice a přilijeme půl kelímky 31% smetany ke šlehání. Přisypeme 200–250 g nastrouhané goudy a prolisujeme dva až tři stroužky česneku. Důkladně promícháme, ještě lépe rozmixujeme ručním šlehačem.
Nyní tvarujeme holandské řízky (středně tlusté kulaté placičky). Jakmile jsme hotovi, nachystáme si trojobal, do jedné mísy hladkou mouku, do druhé rozšlehané, mírně osolené, vejce (bez mléka) a do třetí strouhanku. Řízky důkladně obalujeme. Ke konci si rozehřejeme sádlo, na kterém z obou stran holandské řízky opékáme. Podáváme s bramborovou kaší.
Foto: Shutterstock