Nejlepší máslová omáčka k řízkům. Šéfkuchařka předvedla úžasný trik s octem a vínem

Slyšeli jste někdy o omáčce zvané beurre blanc? Vynikající doplněk k řízku na přírodní způsob. Maso si tak získá příjemnější, jemnější a také vláčnější chuť. Možná jste o této omáčce nikdy neslyšeli, možná také ano, ale jistě jste netušili, že tato lahůdka vznikla vlastně náhodou. A to tehdy, když jedna z francouzských šéfkuchařek připravovala podobnou omáčku zvanou béarnaise, ale nedorozuměním do ní zapomněla dát žloutky. Nezahálela a řekla si, že omáčku přece jen vyzkouší k rybám. A světe div se, omáčka se uchytila a stala se velmi oblíbenou nejen k rybám, ale i k řízkům na přírodní způsob. Vyzkoušíte ji také?

Omáčka dle šéfkuchařky

Připravme si společně omáčku dle šéfkuchařky Julie Childové, která také sepsala knihu receptů určenou pro začínající, ale i pokročilé kuchaře. Výhoda této knihy je, že je napsána velmi jednoduše, takže recepty zvládne uvařit úplně každý a výsledek je vynikající. Myslete na to, že omáčka beurre blanc je jemná s dokonalou chutí. Hodí se jako omáčka na ryby, ale i na jemné maso. Nechte se inspirovat i vy. 

Foto: Shutterstock

Omáčka k přírodním řízkům

Brambory, přírodní řízek a majonéza – jistá dobrota, ale chtělo by to nějaké ozvláštnění. Právě z toho důvodu jsme pro vás připravili domácí francouzskou omáčku. Připravte si kostku másla – 250 gramů, 50 mililitrů suchého bílého vína, 25 mililitrů vinného octa, sůl dle chuti a tři menší šalotky. 

Vezměte si hrnec, rozehřejte v něm lžíci másla a hoďte na něj šalotky. Jakmile šalotka zesklovatí, přilijte bílé víno a ocet. Osolte a nechte obsah hrnce chvíli vařit, aby se vyvařila část tekutiny. Jakmile bude tekutina zredukována, zašlehávejte máslo. Nyní je čas odstavit hrnec z plotny a přecedit obsah. 

Pokud budete chtít a budete omáčku podávat k rybě, například k lososu, zkuste do omáčky přidat ještě tymián nebo nasekanou pažitku. Také klidně česnek. Jako přílohu můžete zvolit vařené či americké brambory – klidně i hranolky.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments