Omáčka beurre blanc je hustá a krémová. Zamilujete si ji hned po prvním soustu.
Delikátní sametová chuť omáčky se hodí k přírodním řízkům, rybám nebo zelenině. Pokaždé ji můžete díky doprovodným ingrediencím připravit trochu jinak.
Oblíbená máslová omáčka beurre blanc vznikla v rukou francouzské kuchařky a restauratérky Clémence Lefeuvre. Při přípravě oběda pro své zákazníky zapomněla do omáčky béarnaise přidat estragon a žloutky, a tak omylem vymyslela omáčku beurre blanc.
Jednoduchý recept na máslovou omáčku Beurre blanc
Co budete potřebovat
- 200 ml bílého vína
- 70 ml bílého vinného octa (nebo citronové šťávy)
- 1/2 najemno nakrájené šalotky
- 80 g studeného másla, pokrájeného na kostky (cca 2,5 cm)
- pepř
- sůl
Postup
Do kastrůlku nalijte víno a ocet. Přidejte šalotku (můžete vyměnit za najemno nakrájenou cibuli nebo česnek) a čerstvě namletý pepř. Povařte a zredukujte asi o 75 %. Konzistence by měla odpovídat sirupu.
Zredukovanou omáčku přeceďte do jiného kastrůlku a postupně do ní zašlehejte máslo po několika kostkách. Máslo se zašlehává studené. Důležité je zašlehávat máslo mimo plamen. Při vysoké teplotě dojde k oddělení vody a tuku. Nakonec osolte dle chuti.
Co byste měli vědět
S dochucováním můžete experimentovat a přidat najemno nasekanou pažitku, estragon nebo jiné bylinky a koření.
V některých receptech se při přípravě používá i smetana, která se přidá do redukovaného základu. Smetana pomáhá vytvořit stabilnější základ omáčky a napomáhá emulgaci. Poté se do základu zašlehají studené kostky másla. Výsledkem by měla být hustá emulze.
Může se stát, že se omáčka srazí. K tomu dojde, pokud nepřelijete zredukovanou omáčku do jiného kastrůlku. Kastrůlek je moc horký a studené máslo přidáte rychle. K nápravě pomůže kostka ledu nebo trocha ledové vody, které přidáte do omáčky a rychle vyšleháte.
Foto: Shutterstock