Máte málo času, ale chcete připravit lahodný dezert, který návštěva ocení. Představujeme vám nepečený dort, který svou historií nabídne i téma k hovoru. Jeho chuť si totiž oblíbil jeden z našich nejpopulárnějších herců. Korpus se skládá jen z několika ingrediencí a do krému jsme místo bílého cukru použili šetrnější přírodní variantu.
Inspirujte se Rudolfem Hrušínským
Rudolf Hrušínský patří mezi naše nejpopulárnější herce a jeho filmografie čítá desítky filmů, za které získal nejedno ocenění. Málokdo ví, že navzdory tomu, že byl obrovským gurmánem, nemohl jíst cukr. Proto ho jeho žena v receptech nahrazovala umělými sladidly. Ani ty ale vašemu tělu příliš neprospějí, proto sáhněte raději po třtinovém cukru nebo cukru kokosovém, který se vyrábí z nektaru kokosového květu a má velmi nízký glykemický index.
Připravte si hladký krém
- 200 ml mléka
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 sáček vanilkového třtinového cukru nebo špetka pravé vanilky
- 1 lžíce mletého třtinového nebo kokosového cukru
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 75 g másla
Žloutky rozmíchejte spolu s vanilkovým cukrem a pudingem v mléku. Ve vodní lázni přiveďte za stálého míchání k varu. Směs musí zhoustnout. Následně přidejte mletý třtinový nebo kokosový cukr a rum, a za občasného míchání nechte zchladnout. Směs můžete přesunout i do studené lázně, která celý proces urychlí. Jakmile bude krém dostatečně chladný, máslo se v něm už nebude okamžitě rozpouštět, přidávejte máslo a šlehejte ručním šlehačem.
Navrstvěte korpus
- Sáček dětských nebo celozrnných piškotů
- Rum
- Kakao
Piškoty namáčejte v rumu a skládejte jeden vedle druhého do menší dortové formy. Celý korpus zalijte žloutkovým krémem. Vrstvěte další patro piškotů a znovu zalijte krémem. Nechte přes noc ztuhnout v lednici. Před podáváním poprašte kakaem. Pokud byste poprášili příliš brzy, kakao by zvlhlo.
Foto: Shutterstock