Nejrychlejší oloupání česneku. Je na to dokonale jednoduchý fígl

Česnek je velmi aromatická a také zdravá zelenina, která do české i zahraniční kuchyně neodmyslitelně patří.  Mnoho z nás se ale jistě shodne na tom, že se stroužky česneku špatně a zdlouhavě loupou.  Zkuste je příště oloupat i bez nože.

Teď nemáme na mysli rozdrcení stroužku plochou ostří nože. I když jde o rychlý způsob jak česnek oloupat, můžete to zvládnout snadno i jinak. Český česnek je obalený v pevnějších slupkách než ten čínský. Navíc má více živin, blahodárných účinků i aroma. Síla slupky se liší i u jednotlivých odrůd. Loupání česneku není moc oblíbená práce, zvláště pokud jej potřebujete více. Máme však pro vás pár prověřených nápadů, jak si loupání česneku urychlit a zpříjemnit.

Jak oloupat česnek i bez nože

Pokud nechcete porušit strukturu česneku, anebo nemáte k dispozici velký nůž, zkuste náš způsob. Jestliže je palička česneku opravdu velmi dobře vysušená a stroužky se od sebe už oddělují, tenké a suché slupky očistěte snadno pomocí zavařovací sklenice, dvou misek nebo plastové krabičky. Pokud jsou stroužky ještě přisedlé těsně u sebe, zkuste využít mikrovlnnou troubu.

Foto: Shutterstock

Loupání česneku pomocí nádoby

Doporučujeme pro loupání česneku raději použití plastové krabičky s víkem, anebo uzavíratelné zavařovací sklenice.  Pokud je nemáte, vezměte dvě třeba nerezové misky stejného průměru, které po přiklopení k sobě můžete pohodlně držet. Do misky vložte celou palci dobře vysušeného česneku, anebo stroužky a přiklopte duhou miskou dnem vzhůru. Misky pevně držte u sebe a pořádně jimi pár vteřin třeste. Hlavička česneku se uvnitř otluče o stěny a po odklopení misky či víčka budou stroužky uvolněné od paličky i od slupek. Stroužky pak snadno jen dočistíte.

Loupání česneku v mikrovlnce

Pokud jsou stroužky ještě přisedlé těsně u sebe, vložte je do mikrovlnné trouby. Do mikrovlnky ale vložte už rozdělenou paličku na stroužky a zapněte ji na 20 sekund na nejvyšší výkon. Vytažené stroužky už jen stačí promnout v dlaních, aby se slupky uvolnily a snadno opadaly. Je to rychlé a velmi snadné.

Foto: Shutterstock, zdroj: Feelgoodfoodie

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments