Jednoduchou rovnici, která zaručuje hubnutí, není vždy snadné dodržet. Abyste měli vyšší energetický výdej, než příjem je nutná zvýšená aktivita nebo zmenšení porcí. Samozřejmě nejrychlejším a nejefektivnějším způsobem je obojí. Zvýšit fyzickou aktivitu a zároveň zmenšit velikost porcí na talíři. Jak si poradit s nástrahami v jídelníčku?
Začněte u nádobí
Všimli jste si, jak vypadají talíře dnes a jak vypadají talíře, které máte doma schovány po babičce? Za jednu nebo dvě generace výrobci zvětšili průměr talíře o několik centimetrů. A z většího talíře sníme vždy větší porci. Pořiďte si proto menší talíře, ale nejen ty. Zakupte si i menší servírovací nádobí. Například menší naběračku, menší lžíci na těstoviny nebo na rýži. Zkrátka servírujte menším nádobím na menší nádobí.
Vliv na zkonzumované množství má i barva nádobí. Sníte toho mnohem méně, pokud budete mít mezi barvou talíře a barvou jídla vysoký kontrast. Proto každé jídlo patří na jinak barevný talíř.
Sklenka vody před každým jídlem
Sklenice vlažné vody vám pomůže zmenšit množství každého jídla. Navíc se vám bude jídlo mnohem lépe trávit. Voda by měla být vlažná a neměla by být sycená nebo ochucená.
Stejně plný talíř, jiná skladba
I při dietním režimu můžete mít před sebou plný talíř. A může to být i vaše oblíbené a zcela nezdravé jídlo. Jen si jej naložíte tentokráte méně a zbylý prostor vyplníte zeleninou. Buď syrovou nebo připravenou v páře. Odeberte jeden díl masa a jeden díl přílohy. Teď máte na talíři prostor pro dva díly zeleniny.
Když je třeba mlsat
Balíček sušenek nebo tabulka čokolády. Je možné vzít si jenom kousek? Rozhodně ne! Řešením je si sladkosti ihned po zakoupení rozdělit do menších sáčků a při ruce mít vždy jen sáček s omezeným množstvím. Chuť na sladkosti zaženete a nebude vás trápit pohled na zbytek dobroty v balení.
Polévka je grunt a kdo ji nejí ten je špunt
Nemusíte se obávat, že byste vynecháním polévky nevyrostli, ale zařaďte ji z jiného důvodu. Zařazení polévky vám pomůže při dietním režimu. Díky polévce zkonzumujete mnohem menší porci hlavního jídla. Proto se nebojte dát si polévku před obědem nebo předkrm před večeří. Také aktivujete žaludeční šťávy a jídlo strávíte mnohem rychleji.
Jídlo za plného soustředění
Jakmile se pustíte do jídla, soustřeďte se jen na jídlo. Důkladně kousejte a jezte pomalu. Odložte telefon, vypněte televizi, nekontrolujte emaily. Dejte si klidných deset minut, které budou patřit jen jídlu. Za plného soustředění toho sníte mnohem méně.