Vysoký cholesterol patří snad k nejpodceňovanějším rizikům pro lidský organismus. Pokud dosáhne určitých úrovní, doslova huntuje tělo zevnitř, jakkoliv to mnoho let nemusí být vůbec znát. Cholesterolový plak se však ukládá na stěnách cév, které postupně zužuje. Ty se nakonec mohou ucpat, případně může dojít ke vzniku krevní sraženiny. Výsledkem je obvykle infarkt nebo mozková mrtvice. A to už jsou záležitosti, kterých se každý bojí.
Překvapivě snadný způsob
Přitom stále platí, že vysoký cholesterol je nepřímo vzato jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Jistě, sám o sobě člověka neusmrtí, ale vytvoří takové prostředí, kde k tomu může velmi snadno dojít. Je třeba také říct, že snížení cholesterolu není zase tak složité. Kromě toho, že na to existují účinné léky, může přiložit ruku k dílu i každý sám za sebe. Obvykle totiž stačí upravit režim stravování a také zapojit více fyzických aktivit.
Vědci rovněž postupně rozkrývají blahodárné účinky některých potravin, jež přímo přispívají ke snížení cholesterolu. Jednou z takových je podle studie univerzity Cardiff Metropolitan také celozrnná hořčice. Pakliže si ji budete dopřávat pravidelně každý den, a to v množství deseti gramů, tedy přibližně jedné čajové lžičky, je vysoká pravděpodobnost, že hladina vašeho cholesterolu poměrně brzy klesne.
Studie totiž prokázala, že v případě celých 86 % účastníků po této kúře vysoký cholesterol klesl do 12 týdnů. Rozhodně nejde o žádnou obskurní vědeckou práci. Vědci své závěry odpřednášeli i na fóru Evropské federace potravinářských věd a technologií, což je velmi prestižní platforma, kde naslouchali další jejich kolegové.
Pomůže také v boji s cukrovkou
Nemusí přitom jít o jedinou zdravotní výhodu celozrnné hořčice. Výzkum totiž potvrdil i její prospěšný vliv na snížení hladiny cukru v těle. Působí tak preventivně proti vzniku cukrovky druhého typu, což je další závažná choroba, jež souvisí s nezdravým životním stylem. Také v tomto případě stačí konzumovat čajovou lžičku hořčice v těle. Máte takříkajíc dvě výhody v jednom.
Ačkoliv vás mohou tyto benefity hořčice překvapovat, není úplně náhodou, že se vědci zaměřili právě na ní. O jejích prospěšných účincích se totiž ví už dlouhou dobu. Pro zdravotní účely ji používali již staří Římané, Řekové nebo Egypťané. Vše tak stačilo podepřít jen exaktními daty.
Velkou výhodou hořčice přitom je, že ji můžete do svého jídelníčku zařadit velmi přirozeně. Skvěle se hodí jako příloha nejrůznějších potravin, zejména pak těch tučných, u kterých tak automaticky působí proti jejich negativním efektům. A kromě toho pochopitelně skvěle dotváří chuť.
Foto: Shutterstock, zdroj: Wales Online