Avokádo je oblíbený druh ovoce, který se bezesporu hodí do zdravého a nutričně vyváženého jídelníčku, zároveň je ale důvodem, proč se nám kolikrát tvoří vrásky na čele. Vybrat totiž dokonale zralý kousek je mnohdy doslova nadlidský úkol. A co vy? Dokážete poznat zralé avokádo, nebo i pro vás je to častý kámen úrazu?
Někdy brzy, jindy pozdě – obojí je špatně
U avokáda je problém v tom, že se zkrátka musíte trefit do dokonalé zralosti, protože v opačném případě je prakticky nepoživatelné. Pokud sáhnete po nezralém avokádu, nepochutnáte si. Pokud si koupíte přezrálé avokádo, můžete ho vyhodit. Zkrátka oba dva extrémy jsou v tomto případě špatně. Existuje vůbec nějaký návod, podle kterého se dá poznat, kdy je avokádo zralé a kdy je naopak lepší nechat ho ležet na pultu v obchodě?
Pár rad, jak poznat zralé avokádo
Na avokádu si můžeme pochutnat stále častěji, i když se nejedná o ovoce, které by pocházelo z našich končin. Proto jsme pro vás připravili takový menší návod, jak vybrat správně.
-
Nebojte se, sáhněte si!
Při výběru avokáda se neostýchejte a v obchodě si daný kousek klidně osahejte. Už podle pohmatu můžete zkontrolovat jeho pružnost a měkkost. V případě, kdy sáhnete po ještě tvrdém kousku, nechte ho ležet v obchodě, jedná se totiž o nezralý kus. Naopak příliš měkké a možná až kašovité ovoce je naopak znakem toho, že už je příliš přezrálé. Ideální kousek je lehce měkký a pružný.
-
Mrkněte, jak vypadá
Dalším pomocným ukazatelem je kontrola pohledem. I vzhled avokáda vám může hodně napovědět, jestli si na něm pochutnáte, nebo jestli vyhodíte peníze zbytečně. Pokud sáhnete po avokádu, které bude mít našedlou slupku, nekupujte ho – našedlá slupka sice neukazuje, že je ovoce zkažené, ale pravděpodobně nebylo skladováno za nevhodných podmínek. Dalším ukazatelem jsou tmavé skvrny, které signalizují, že je ovoce přezrálé a začíná pomalu, ale jistě hnít.