Nedovede si svá jídla představit bez majonézy? A připravujete si doma vlastní, nebo se její domácí výroby obáváte a raději investujete do méně kvalitní kupované? Máme pro vás pár triků, jak si doma vyrobit skvělou majonézu, která vaše pokrmy dokonale dochutí.
Bojíte se, že se vám majonéza srazí?
Největším problémem při výrobě domácí majonézy je to, že se občas zkrátka „zdrcne“ a všechny suroviny, které jste do ní investovali, tak přijdou vniveč.
Základní poučka, kterou určitě dodržujte při každé výrobě majonézy, zní: všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vytáhněte si proto vejce, olej i hořčici nejméně hodinu před přípravou z lednice a nechte je, aby se stabilizovaly v pokojové teplotě.
Jak na domácí majonézu
Do misky dejte tři syrové žloutky, přijdete lžičku dijonské hořčice a sůl. Dále přilijte trochu octa či citronové šťávy. Začněte šlehat a po malých kapkách přidávejte olej. Je třeba přidávat olej opravdu v malém množství právě proto, aby se směs nesrazila. Když začne získávat tu správnou konzistenci, můžete začít olej přilévat rychleji. Na tři žloutky ho budete potřebovat zhruba čtvrt litru.
Majonézu můžete v závěru dochutit trochou soli, pepře či nějakými bylinkami nebo kořením.
Zdravá varianta?
Majonéza rozhodně nepatří mezi to nejzdravější, co v české kuchyni najdeme. Zvlášť pokud máte problémy s cholesterolem nebo bojujete s nadváhou, není majonéza ideálním pokrmem, který byste měli jíst.
Nicméně lze udělat i odlehčenou variantu, která chutná podobně, ale bude výrazně zdravější.
Uvařte vejce natvrdo a vyjměte z nich žloutek. Ten rozkrájejte nebo rozmělněte na velmi drobné kousky. Vaječné drobky promíchejte s dijonskou hořčicí (můžete zvolit i nějakou cenově výhodnější, pokud potřebujete, ale dijonská se k majonéze hodí pro svou výraznou chuť). Tuto směs potom vmíchejte do zakysané smetany. Následně dochuťte solí, pepřem a třeba citronovou šťávou.
Foto: Shutterstock