Nemůže za vaše tukové zásoby fruktóza? Cukr v ovoci není zrovna zdravý

Fruktóza, jak se “ovocný cukr” skutečně jmenuje, je přírodním sladidlem. Mnoho lidí vyhledává právě tento cukr, protože ho považují za zdravější. Jenže to, že se ve velkém vyskytuje v ovoci, rozhodně neznamená, že je naprosto zdravý.

Naopak stále více vědeckých studií spojuje jeho konzumaci s nejrůznějšími zdravotními problémy. Ať už u lidí, tak především při testech na myších. Jasné je, že nic by se nemělo přehánět.

Játra fruktózu přemění na tuk

Poslední výzkumy ukazují, že například u myší s diabetem, se fruktóza vstřebává velmi rychle a v játrech se obdobně rychle přeměňuje na tukovou tkáň. Oproti zdravým tak dokáží přijmout mnohem větší množství cukru.

Rozhodně nikterak dobrá zpráva, pokud by se toto potvrdilo i u lidí. Problémy s tímto cukrem však mají lidé i dnes.

Zvýšení zdravotních rizik

Konzumace fruktózy se za poslední roky neustále zvyšuje. Více a více potravin je doslazováno buď samotnou fruktózou či tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Nadměrná konzumace ovocného cukru se však pojí s celou řadou zdravotních problémů.

Od zvýšeného rizika vzniku cukrovky, obezity až po nealkoholické ztučnění jater. To vše hrozí, pokud nebudete hledět na množství a necháte se uchlácholit tím, že “ovoce je přeci zdravé”.

Není samozřejmě potřeba se vzdávat tohoto cukru a už vůbec ovoce, které obsahuje enzymy a vlákninu, které brání tomu, aby se vstřebal všechen cukr. Určitě se ale nenechávejte zmást slovem “ovocný”, zde je nutná rozumná míra.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments