Nenechte se trápit bolestí v krku. Vyrobte si vlastní kloktadlo či léčivé bonbóny

Škrábe vás v krku? Není to nic neobvyklého v zimě. Často zůstane jen u nepříjemného pálení, škrabání a problémů s polykáním, takže není potřeba hned zalézat na týden do peřin.

Není ovšem radno takový symptom podceňovat. Naopak je vhodné již v první chvíli nasadit nějakou “léčbu”. Zapomeňte ale na skvělé tablety z lékárny, které pouze odstraňují příznaky. Z počátku radši vsaďte na osvědčené přírodní léky.

Nejen bylinky

Bylinkové čaje, to je jasná volba, když na vás něco leze. Sice “nenakopnou” jako káva, kterou si běžně dáváte, ale prevence je důležitější.

Mimo nich nezapomínejte ani na takové poklady jsou jsou česnek, cibule či zázvor. Pomáhají léčit i posilovat imunitu. Samozřejmě ale pozor, ať to s nimi nepřeženete.

Vyrobit si můžete i kloktadla či domácí bonbóny na pálení v krku. Příprava je primitivní…

Šalvěj kloktadlo

Nic jednoduššího již být nemůže. Stačí polévková lžíce sušené šalvěje zalitá 300 ml horké vody. Necháme 10 minut vylouhovat. Pak už stačí jen kloktat podle potřeby několikrát denně.

Zázvorové bonbóny

Ingredience:

  • 1/2 šálku vody
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

Všechny ingredience dáme do hrnce a zahříváme tak, aby se rozpustili. Až vše zpění, mícháme. Na mírném stupni vaříme asi 20 minut, potom odstavíme a necháme vychladnout.

Po zhoustnutí směsi začneme tvořit bonbóny, pomocí čajové lžičky. Pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Vychladlé a ztuhlé bonbóny obalíme v moučkovém cukru. Na závěr dáme ještě do mrazáku.

Autor: Lucie Proutková

V mládí jsem často trpěla zdravotními problémy. Lékaři mi moc kloudného neporadili, ale zato předepisovalo jeden lék za druhým. Nakonec jsem se rozhodla poradit si sama zdravějším životním stylem. A ono to vyšlo - tak ráda poradím druhým.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments