Letošní úroda jablek byla nadprůměrná, takže pokud máte na zahradě taky nějakou jabloň, pravděpodobně se snažíte vymyslet, co se všemi těmi plody uděláte.
Když se dají uskladnit, máte vyhráno, ale bohužel ne všechna jablíčka vydrží delší dobu ležet, aniž by začala hnít. Ta, která neshnijí, jsou často rychle moučná, takže si na nich taky moc nepochutnáte. Proto pečeme štrůdly, hraběnčiny řezy, žemlovky, jablka zavařujeme, sušíme jako zdravé mlsání na zimu a snažíme se vymyslet další varianty, jak je rychle zpracovat, než podlehnou zkáze.
Už jste zkoušeli nepečený jablečný dort?
Je rychlý, neuvěřitelně dobrý a určitě nadchne i vaše děti. A navíc ušetříte za energie. No řekněte, dá se tolika výhodám odolat?
Ingredience:
- 1 kg jablek
- 8 lžic krupicového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 600 ml vody
- 240 g kulatých piškotů
- 2 vanilkové pudinky
- Zakysaná smetana
- Vanilkový cukr
- Skořice, kokos nebo kakao na posypání
Postup:
- Očištěná jablka nastrouhejte nahrubo a dejte vařit spolu s cukrem, citronovou šťávou a 200 ml vody. Duste asi 10 minut. Můžete dát vařit i pokrájená jablka a po změknutí je rozmačkat šťouchadlem na brambory.
- Oba pudinkové prášky rozmíchejte ve 400 ml studené vody a přidejte do jablečné směsi. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Dortovou formu vypláchněte studenou vodou a na dno naskládejte polovinu piškotů.
- Zalijte je 1/2 pudinkové směsi, naskládejte další vrstvu piškotů a zalijte druhou 1/2 směsi.
- Nechte vychladnout.
- Smíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem, potřete jí dort a posypte ho skořicí, kokosem nebo kakaem.
- Dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc.
Pokud váš dort nebudou jíst děti, můžete piškoty pokapat rumem nebo jiným oblíbeným likérem. Dodá mu to zase úplně jinou chuť.
Recept je samozřejmě vhodný i pro ty, kteří žádnou jabloň nevlastní, jen rádi ochutnají báječnou svěží jablečnou dobrotu.
Foto: Shutterstock