Plněné papriky jsou v české kuchyni velmi oblíbené. Nejsou pouze českou specialitou, jinde ve světě se v různých obměnách a kombinacích také připravují. Určitě znáte nejčastější způsob přípravy, a to papriky plněné rýží. Není ale na škodu tuto surovinu nahradit, a to například bulgurem.
Proč bulgur?
Důvodů je více. Změna chuti a struktury nikdy není na škodu, pokud nechcete jíst pokaždé to samé. Ale u bulguru jde především o nutriční hodnotu, která je výrazně zajímavější. Na talíř dostanete o čtvrtinu méně kalorií, méně tuku, ale naopak více vlákniny a jako bonus kyselinu listovou. Také obsahuje hořčík, železo, fosfor, vitamín A a vlákninu.
Papriky plněné bulgurem
Bulgur jsou zrna pšenice, která se sklízí ještě zelená. V naší kuchyni je již poměrně rozšířený, ale možná jste ho ještě nevyzkoušeli v tomto receptu. Co bude potřeba?
- 300 gramů mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 8 větších paprik
- 1 sklenice zeleninového vývaru
- 0,5 šálku bulguru
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- špetka soli
- špetka pepře
Jak na to?
Nejprve si uvařte bulgur. Vařte v osolené vodě asi 20 minut. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Orestujte ji na pánvi dozlatova. Pak přidejte mleté maso a orestujte. Nakonec přidejte sůl, pepř a oregano. Bulgur sceďte a přimíchejte do mletého masa. Papriky umyjte, odkrojte horní část a zbavte je vnitřku. Naplňte je nádivkou z bulguru a masa. Zapékací mísu vymažte zbývajícím olejem, vložte papriky a zalijte zeleninovým vývarem. Díky tomu se papriky nevysuší. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Po upečení slijte výpek a přimíchejte do něj rajčatový protlak.
Můžete improvizovat
Je mnoho variací, jak připravovat plněné papriky. Můžete přidat do směsi fazole, sýr, nebo i sušená rajčata. Případně experimentujte s kořením. Je to v podstatě na vás. Plněné papriky chutnají vždy skvěle.
Foto: Shutterstock