Meloun patří mezi potraviny, které si v horkém létě rádi vychutnáme. Obsahuje velké množství vody, je osvěžující, plný vitamínů, a navíc obsahuje lykopen. Ten má antioxidační a protirakovinné vlastnosti, a také pomáhá v prevenci srdečních chorob. Navíc má velmi málo kalorií. A když už na meloun dostanete chuť, i když zrovna nejste doma v kuchyni, vystačíte si s obyčejnou mincí.
Jak na meloun s pomocí mince?
Nejdříve zapátrejte v peněžence nebo po kapsách a nejděte korunovou minci. Hrana mince by měla směřovat ke slupce melounu. Pak přichází úder – druhou rukou rázně udeřte na minci, která by se měla do melounu zapustit. Během několika pokusů se podaří meloun mincí nakrojit. Pak meloun s pomocí mince obkružte, přičemž minci otáčejte.
Až budete mít meloun takto předpřipravený, zajeďte mincí co nejhlouběji do zářezu a prohlubte otvor. Až bude dost hluboký, pomocí dlaně snadno rozdělíte meloun na dvě půlky. Pokud ho chcete na menší části, stačí, když budete pokračovat stejným způsobem dál.
Co si z melounu připravit?
Venku si asi nic jen tak nepřipravíte a nezbývá než meloun sníst tak, jak je. Ale když na něj dostanete chuť doma, fantazii se meze nekladou. Můžete si připravit melounové smoothie, nebo melounovou zmrzlinu. Na smoothie vám stačí jen mixér, meloun, a další ovoce dle chuti. Použít můžete jahody, banán, mátu, nebo meloun zkombinujte s okurkami. Nejlepší je mít všechny suroviny vychlazené, jinak do lahodného nápoje přidejte ještě led. Dolijte vodou a máte vynikající smoothie.
Bez vody si můžete podobným způsobem vyrobit melounovou zmrzlinu. Stačí rozmixovat meloun s dalším ovocem, můžete i dosladit medem, a dát do formičky do mrazáku zmrznout. Tímto způsobem máte osvěžující letní pochoutku, bez přidaných látek a navíc zdravou. Zkuste změnu a občas si místo smetanových zmrzlin vyrobit domácí ovocnou.
Foto: Shutterstock