Laktózová intolerance patří k poruchám zpracování sacharidů. V tomto případě nedokáže tělo správně strávit mléčný cukr (laktóza). Dalšími lékařskými názvy pro toto onemocnění jsou alaktázie nebo hypolaktázie. Pokud laktózová intolerance nezpůsobuje žádné problémy, hovoří lékaři o špatném zpracování laktózy. Podle odhadů odborníků má se zpracováním mléčného cukru nějaký problém 75 % dospělého obyvatelstva světa.
Při laktózové intoleranci chybí laktáza
Laktózu, tedy mléčný cukr, může střevo přijmout pouze v případě, že má dostatek funkční bílkoviny, takzvané laktázy. Ta se stará o štěpení disacharidové laktózy na jednoduchý cukr glukózu (hroznový cukr) a galaktózu. Oba tyto cukry dokáže tělo využít.
Chybějící laktáza způsobuje průjem
Pokud v těle chybí laktáza, dostává se mléčný cukr přímo do tlustého střeva neštěpený. Zde se ho ujmou střevní bakterie, díky kterým zkvasí. Jako kvasné produkty vzniknou laktát (mléčná kyselina) a octové kyseliny, stejně jako plyny metan a vodík. Plyny způsobují mimo jiné nadýmání. Kromě toho mléčný cukr natáhne do tlustého střeva vodu, z čehož vzniká průjem.
Laktáza je aktivnější u kojenců
Zpravidla platí, že kojenci dokáží mléčný cukr trávit velmi dobře. Po ukončení fáze kojení obvykle aktivita enzymu laktázy klesá. Výjimku tvoří skupiny obyvatelstva, které roky provozují mléčná hospodářství. Tito lidé dokáží i v dospělém věku produkovat dostatek laktázy. Je dokázáno, že různé skupiny obyvatelstva mají velmi rozdílnou aktivitu laktázy. Například 90 % Asiatů a Afričanů nesnesou žádný mléčný cukr. Zde také laktózová intolerance neplatí za poruchu příjmu potravy, ale za normální stav. V České republice trpí laktózovou intolerancí 10 až 20 % lidí.
Příznaky laktózové intolerance
Laktózová intolerance způsobuje především střevní potíže. K nim se řadí nadýmání, odchod větrů, bolesti až křeče břicha, nevolnost a zvracení. Řada pacientů trpí po konzumaci mléčných produktů spontánními průjmy.
Další náznaky laktózové intolerance:
- bolesti končetin a hlavy,
- chronická únava a poruchy spánku,
- vnitřní nepohoda a depresivní nálada,
- pocit nevolnosti a návaly horka s pocením,
- pocit vyčerpání a nervozita,
- poruchy koncentrace
- akné.
Mléčný cukr symptomy zhoršuje
Popsané příznaky se zhoršují s příjmem laktózy. Čím více mléčného cukru zkonzumujete, tím budou problémy horší. Dlouhodobé těžké průjmy pak dráždí střevní sliznici, která je oslabená a náchylná k infekcím. Může tak být narušena také účinnost vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.
Příčiny laktózové intolerance
Lékaři dělí laktózovou intoleranci na absolutní (vrozenou) a na sekundární (získanou). Vedle toho je samozřejmě zapotřebí zohlednit nedostatek laktázy podle světových regionů.
Vrozená laktózová intolerance
V případě vrozeného onemocnění omezuje tvorbu laktázy genetická porucha. V některých případech není laktáza vůbec tvořena. U kojenců se absolutní laktózová intolerance projevuje těžkými průjmy již v prvních dnech života.
Získaná laktózová intolerance
Sekundární laktózová intolerance může mít následující příčiny:
- onemocnění trávicího systému jako jsou virové záněty střeva, chronické nemoci střeva či syndrom krátkého střeva,
- nesnášenlivost lepku (celiakie),
- nádory trávicího a lymfatického systému,
- úplné nebo částečné odstranění žaludku,
- chemoterapie a ozařování,
- nedostatečné stravování,
- chronický alkoholismus,
- parazité v tenkém střevě ze skupiny lamblií.
Kdy k lékaři?
Pokud po konzumaci mléčných produktů pociťujete nadýmání nebo průjmy, měli byste navštívit lékaři. Neodkladně lze návštěvu lékaře doporučit pokud tyto problémy trápí kojence nebo malé děti.