Nesníte v restauraci celé jídlo? Zbytky si budete muset odnést povinně domů

Svět míří vstříc potravinové krizi. Ta má nejrůznější podoby a zatímco někde se projevuje pouze zdražením potravin, což lidé ze svých platů stále jsou schopni pokrýt, jinde způsobuje to, že lidé nemají co jíst. A to už je skutečně vážný problém.

Lidé by měli dojídat

Jednou částí problému jsou nejrůznější geopolitické záležitosti, ale přiznejme si, že jídla by ve skutečnosti mohlo být pro všechny dost. Jenže v naší vyspělé části světa se jím velmi plýtvá. Podle některých výzkumů se třeba ve Velké Británii vyhodí až polovina koupených potravin.

Některé země už se na to nechtějí dívat a zavádějí nejrůznější opatření. Například ve Španělsku začne platit poměrně přísný zákon, jehož součástí je i povinnost odnést si zbytky jídla z restaurace. Jak by to mělo probíhat? Pokud nedojíte své jídlo, jednoduše vám ho nechají zabalit a dají s sebou. Předpokládá se, že doma ho dojíte.

Španělský ministr zemědělství toto opatření spolu s dalšími vyhlásil s cílem, aby se v zemi přestalo plýtvat jídlem. I zde se totiž problém zhoršuje. Každý rok se jen v této zemi vyhodí 1400 tun jídla. To je 31 kilogramů potravin na jednoho člověka.

Foto: Shutterstock

Češi plýtvají hodně

Podobné zákony platí už ve Francii nebo Itálii. Nicméně Španělsko slibuje, že je bude skutečně tvrdě vymáhat. Kdo se jimi nebude řídit, čeká ho postih. jde přitom i o takové záležitosti, aby se přestaly zbytečně vyhazovat potraviny, které jsou krátce před datem spotřeby nebo minimální trvanlivosti.

Potravinami se plýtvá také v České republice. Průměrný místní občan vyhodí 60 kilo jídla. To je značné množství, a tak lze předpokládat, že i u nás se bude muset dříve či později zavést nějaké opatření, které by takové chování penalizovali. Nejde přitom jen o restaurace, ale zejména domácnosti. Lidé si obvykle nakoupí příliš mnoho jídla, aniž by byli schopni ho zkonzumovat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments