Nesprávná teplota čaje a kávy vám způsobí rakovinu, bijí na poplach lékaři. Pijete je správně?

Lidé mají z rakoviny obrovské obavy, přesto ale dělají jen velmi málo proto, aby se jí vyhnuli. Jak neustále upozorňují odborníci, základem je prevence. Ačkoliv svou roli hraje také genetika a další neovlivnitelné faktory, stále více se ukazuje, že na rozvoj rakoviny má největší vliv právě způsob našeho života.

Příliš vysoká teplota

Měli bychom se tak vyvarovat nezdravým činnostem, jako je pití alkoholu nebo kouření. Zdá se ale, že obrana proti nádorovému bujení není zase tak jednoduchá. Objevují se totiž informace o tom, že ho mohou vyvolat i činnosti, do kterých bychom to neřekli.

Jak uvádí studie zveřejněná v časopise Journal of Cancer, která vychází ze zkoumání více než padesáti tisíc účastníků, může rakovinu způsobovat i pití čaje. A to tehdy, když ho budete konzumovat dlouhodobě uvařený na vyšší teplotu přesahující 60 stupňů. Takto připravený čaj významně zvyšuje riziko rakoviny jícnu.

Lidé mají tendenci si dopřávat čaj, kávu či jiné nápoje při vysokých teplotách. To ovšem není moudré, protože podle toho, co jsme zjistili, vede pití horkého čaje k rakovině jícnu. Je proto lepší počkat, než se nápoj trochu zchladí,” uvedl jeden z autorů studie, doktor Farhard Islami, který pracuje v Americké asociaci pro rakovinu.

Foto: Shutterstock

Problém horkých nápojů

Nejde jen tak o nějaký náhodný výstřel. Účastníci studie byli sledování dlouhodobě, a to po dobu mnoha let. Vědci se na počátku seznámili s tím, jak horký čaj dotyční pijí a v průběhu dalšího období situaci vyhodnocovali. Přišli na to, že lidé, kteří konzumovali alespoň 700 ml čaje uvařeného na více než šedesát stupňů, měli hned dvojnásobné riziko rakoviny jícnu v porovnání s těmi, kteří si dopřávali stejné množství čaje, ale ne tak horkého.

Studie přitom navazuje na předchozí vědecké práce, které dospěly k podobným závěrům. A sice, že příliš horké nápoje zvyšují riziko rakoviny. Není přitom zase tak důležité, že jde o čaj, nýbrž právě o teplotu nápoje. Výsledky je proto možné vztáhnout třeba i na kávu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments