Používáte při vaření často troubu? Možná v ní máte rošt umístěný stále ve stejné pozici, ať už pečete, ohříváte nebo grilujete. Možná jste ani nepřemýšleli, jestli by přesouvání pekáčů nahoru nebo dolů mohlo vašemu vaření prospět.
Jídlu určitě neublíží, je-li rošt stabilně umístěn uprostřed trouby. Osvojte si ale skutečnost, že každý typ přípravy vyžaduje jiné teplo. Správným párováním ušetříte čas, a možná dosáhnete i lepší kvality pokrmů.
Není rošt jako rošt
Vaše trouba totiž má 3 jedinečná prostředí pro vaření a to ve své horní, střední a dolní části. Pokud si uvědomíte, jaké jsou mezi nimi rozdíly, můžete jich využít ve svůj prospěch. Pohyb tepla se totiž v různých částech spotřebiče liší, a proto je dobré každou využívat pro jiný typ přípravy.
Horní zóna je optimální pro grilování, opékání a získání křupavé kůrčičky. Nahoře je totiž největší teplo. Nejenže tam působí horní topná tělesa, ale stoupá tam i teplo ze spodní části trouby. Vaši večeři nejrychleji připravíte právě tam. Grilujte ryby, pečte tenké plátky masa, zeleninu nebo zapékejte pokrmy se sýrem. Dávejte ale pozor, ať jídlo nespálíte.
Střední část trouby se hodí pro přípravu nejširší škály pokrmů. Horký vzduch tam proudí kolem nádob zcela konzistentně, protože je stejně daleko od horních i spodních topných těles. Pečte zde masa, buchty, brambory i chléb, připravujte lasagne, duste a smažte. Pokud si nejste jisti, kam pekáč s jídlem umístit, střední pozice je pro vás nejlepším řešením.
Spodní topné těleso bývá primárním zdrojem tepla, proto tam bude i vaše nádobí nejvíc horké. V dolní části trouby proto pečte velké kusy masa, celé kuře nebo pizzu.
Nechte rošty spolupracovat
Připravované jídlo ale můžete mezi rošty přesouvat. Například koláč začněte péct ve spodní části trouby, aby mu pěkně zhnědl spodek. Poté ho přesuňte do středu, aby se pomalu propekl a dokončete ho nahoře, kde hezky zezlátne. Stejně tak pizzu můžete začít péct dole, a když je hotová, přesunout ji nahoru, abyste pořádně zapekli sýr.
Plechy skládejte napřeskáčku
Pečete-li více pokrmů současně na více roštech, rozložte je tak, aby žádné jídlo nebylo pod nebo nad jiným. Tak zaručíte rovnoměrné proudění a obklopení teplem každé nádobě.
Pečete cukroví současně na dvou pleších? Dejte je na rošty pod sebe, ale každý na opačnou stranu, aby se nepřekrývaly. V polovině určeného času je potom vzájemně vyměňte. Oběma tím zajistíte zcela totožné podmínky.
Foto: Shutterstock