Kupovat krájený chléb je pohodlné. Je zabalený, tak se nemusíte bát, že ho někdo před vámi osahával ve snaze zjistit, jak moc je měkký. Také odpadá práce s krájením úhledných krajíců. Má to ale svá úskalí.
Krájený chléb obsahuje konzervanty
Krájený chléb má zpravidla delší životnost. Zajišťují mu ji různá „éčka“ a konzervační látky, které se přidávají rovnou do těsta, aby krajíce vydržely déle čerstvé. Naše zažívání ale určitě žádná éčka ke svému správnému fungování nepotřebuje.
Bochníky se balí do igelitu už v pekárně, což zjednodušuje jejich skladování. Chléb, zabalený v neprodyšném igelitu, bohužel mnohem rychleji plesniví. Ale je pravda, že je stále poměrně měkký.
Krájený chléb zplesniví rychleji
Rychleji zplesniví každý pokrájený bochník, protože má mnohem více plochy, na které mohou plísně vyrůst. Pokud si koupíte dva stejné chleby, jeden necháte vcelku a druhý nakrájíte, okorá a zplesniví vám ten pokrájený mnohem dříve.
Chléb byste měli skladovat zabalený v látkové utěrce a k tomu určeném chlebníku. Pokud si tedy přinesete domů pečivo v igelitu, přendejte ho do plátna.
Předkrájený chléb jezte od prostředka. Nejprve snězte krajíce uprostřed, zbytek bochníku stlačte k sobě a tak postupujte až k patkám. Zabráníte tak zbytečnému vysušování chleba. Tomu ale dokážete předejít, pokud do chlebníku vložíte spolu s bochníkem jablko, které do něj postupně uvolní svou vlhkost.
Krajíce, které víte, že rychle nespotřebujete, nedávejte do lednice, protože tam ztvrdnou nejrychleji. Takový chléb raději zamrazte, uchová si své chuťové vlastnosti téměř půl roku.
Jak dlouho vám vydrží chléb čerstvý?
- Pšeničný chléb: 2 dny
- Žitný chléb: 3 – 4 dny
- Celozrnný chléb: 7 – 9 dní
Bohužel je trvanlivost bílého chleba poměrně krátká. Zkoušeli jste si ale upéct svůj vlastní chléb?
Upečte třeba chleba
Překvapte své blízké chlebem, jehož příprava je poměrně jednoduchá a peče se v nádobě, takže zůstane pěkně tvarovaný. Navíc je opravdu dobrý, bez éček, vydrží vám čerstvý mnohem déle, než ty ze supermarketů a krásně provoní váš domov.
Ingredience:
- 25g žitného kvásku
- 190 g žitné celozrnné mouky
- 375 g pšeničné hladké nebo chlebové mouky
- 13 g soli
- 7 g drceného kmínu
- 400g vody
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience v těsto, které necháte vykynout přikryté v míse 8-10 hodin.
- Nakynuté těsto vyklopte na vál vysypaný hladkou moukou a jednou nebo 2x přeložte přes sebe.
- Vytvarujte bochník a ten dejte opět kynout asi 2 hodiny v misce vyložené utěrkou a vysypané hladkou moukou.
- Troubu, spolu s nádobou s víkem, ve které budete chleba péct, zahřejte na 250 stupňů.
- Chléb opatrně překlopte do horké pečící nádoby, přiklopte víkem a pečte 10 minut. Potom víko odstraňte a dopečte ještě asi 20 minut odkryté. Díky víku nemusíte troubu ani chléb rosit. Že je chléb propečený poznáte poklepem. Měl by vydávat dutý zvuk.
- Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce.
Foto: Shutterstock
Jak vypadá chléb jsem naposled viděl v pohádce . Ty kyselé bledule bez chuti s dírami jak pětikačky splesnivi do 3 dnů , tvrdý je už 2 den . Je to hnus ! 😂
U nás doma chléb vydrží maximálně do příštího dne. Kupujeme či pečeme jen tolik, kolik do druhého dne stačíme sníst.
Tady si často protiřečí brigádnice navzájem, někdy i samy sobě.