Mohlo by se zdát, že jde o úplnou banalitu. Vždyť, co je špatného na tom, když již jednou uvařenou vodu přivedete k varu znovu? Třeba proto, že jste na ni v rychlovarné konvici zapomněli a ona vystydla, než jste si stihli udělat čaj nebo kávu. V takovém případě ale z konvice vodu raději vylejte a dejte vařit zcela novou. Protože převařená voda škodí zdraví.
Vyšší koncentrace škodlivých látek
Logika by velela, že několikerým převařením vody naopak docílíme toho, že bude maximálně bezpečná a nebudou v ní žádné škodlivé bakterie. Tak tomu ale není. Cokoliv škodlivého se zvládne zlikvidovat už při jednorázovém varu.
Co by ale tedy mohlo v převařené vodě škodit? Jde především o nejrůznější chemické látky, které opětovným varem mohou nabývat na síle a zvýšit ve vodě svou koncentraci. Jde především o arsen, fluorid a dusičnany, které mají tendenci se ve vodě hromadit. Bohužel, pro lidské tělo nejsou prospěšné a ve větším množství dokáží velmi škodit. Jako příklad si můžeme vzít draselné soli, které přispívají k tvorbě ledvinových kamenů a písku v těle.
“Ve vodě je řada chemikálií jako dusičnany, arsen nebo fluorid. Pokaždé, když vodu převaříte, je jejich koncentrace vyšší. A to skutečně nechcete dostat do svého těla,” řekla odbornice na výživu Julia Harrison pro deník The Sun.
Nebezpečné chemikálie
O fluoridu se vedou velké debaty, kdy stále více vědců je přesvědčených o jeho škodlivosti, a to zejména na vývoj dětí. Studie provedená Harvardskou univerzitou upozornila na souvislost vysoké koncentrace fluoridu s negativními efekty na vývoj dětí. Fluorid v pitné vodě může vést ke snížení hladiny IQ u dětí.
Podle Světové zdravotnické organizace představuje největší nebezpečí v pitné vodě arsen, který může způsobit otravu, cukrovku, zažívací problémy, kardiovaskulární nemoci a dokonce rakovinu. Jeho dopad se ale může projevit až s odstupem mnoha let.
Foto: Shutterstock, zdroje: The Sun, Verywellfit, Huffington Post
V bananech je zase radioaktivni draslik. Znamena to, ze za zadnych okolnosti nesmim snist vic nez jeden banan denne? Varovat proti zvysenemu obsahu karcinogenu v prevarene vode – coz bezpochyby pravda je – je bezpredmetne bez uvedeni, kolik tech latek ve vode je a kolik prevarene vody bychom museli vypit, aby se ukazal ucinek. On ten obsah fluoridu bude zaviset i na tvrdosti vody, kvalite potrubi, rocnim obdobi… Nelibi se mi, jak zavadejici a zbytecne katastroficky je clanek bez techto informaci.
Tak to je masakr, já třeba o polivek, gulášů a dalších jídel převažují tu vodu ne 3 minuty, ale 30 minut, někdy i 2 hodiny. Jsem v perdeli.
No naprosto stejně to napadlo i mne, tak to uż jsme tam dva
Odnekud by se tam ty skodliviny musely dostat, samy nevzniknou..