Nikotin se nachází i tam, kde byste to nečekali. Běžné druhy zeleniny a brambor obsahují tuto škodlivou látku

Co kdybyste namísto věty: mám chuť si zapálit, pronesli: mám chuť na rajče? Možná pro vás bude překvapením, že v obou případech přijímáte nikotin. Které běžné potraviny obsahují nikotin?

Toxický a návykový nikotin

Škodlivost kouření byla již popsána na milionu stránek, přesto se nepodařilo vymýtit vyznavače tabákového dýmu. Lidé neustále inhalují škodlivou látku a vynakládají na kouření nemalé finanční prostředky. Proč? Protože je nikotin silnou návykovou látkou a závislosti se nejde zbavit jen tak snadno. Nikotin je povzbuzením a spouští v mozku signál klidu a uvolnění.

Nikotin není jen v cigaretách. Naleznete ho v běžných druzích ovoce a zeleniny.

Bramborová kaše namísto cigaret

V bramborách je vysoká koncentrace nikotinu, zejména u zelených nebo naklíčených brambor. Nejvyšší koncentrace nikotinu je u bramborové kaše, přes 50 ng na gram kaše. Nikotin konzumujete ve velké míře i v případě, že konzumujete brambory vařené ve slupce.

Foto: Shutterstock

Zdravá rajčata plná nikotinu

V jednom gramu rajčete je přes 7 ng nikotinu, ale abyste jej přijmuli co nejvíce, museli byste rajčata konzumovat před dozráním. Čím je rajče zralejší, tím více se snižuje hladina nikotinu. Dvojnásobné množství byste našli i v květáku. Nikotin konzumujete i v paprikách.

Povzbuzující čaj

Povzbuzující účinky čaje jsou dány jednak vysokým obsahem kofeinu (teinu), ale i vysokou koncentrací nikotinu. Největší koncentraci vykazují zelené a černé čaje, 100 ng na gram směsi. Překvapením je, že 2,5× větší množství obsahují instantní čajové směsi.

Lilky s vysokým obsahem nikotinu

Jednu z nejvyšší koncentrace nikotinu byste nalezli v lilcích. Kdo dokáže zkonzumovat 10 kilogramů lilku, přijme stejné množství nikotinu jako z jedné cigarety. Lilek má koncentraci nikotinu 100 ng na 1 gram.

Foto: Shutterstock

Konzumace bez obav

Nízká hladina nikotinu v uvedených potravinách nepředstavuje žádné riziko pro lidské zdraví. Na pozoru by se měli mít jen jedinci, kteří jsou citlivější na nikotinové alkaloidy. Těm by vysoká míra konzumace uvedených potravin mohla způsobit zdravotní potíže.

Foto: Shutterstock, zdroj: Test Country

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments