Podle drtivé většiny predikcí čeká lidstvo v příštích letech raketový nárůst případů demence, což není nic, na co bychom se mohli těšit. Je to ale podle všeho nezvratné. Je to dáno jednak stále se prodlužující délkou dožití, která sama o sobě zvyšuje pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění. Ale také špatnou životosprávou.
Středomořská strava je klíčem
Tyto předpovědi i současný stav by nás ale neměli odsoudit k poraženeckým náladám. Stále je hodně toho, co můžeme udělat. A jak upozornila studie publikovaná v časopise Journal of the American Geriatrics Society, některá zjištění jsou více než nadějná. Vědci totiž našli styl stravování, který snižuje riziko demence o ohromujících 72 %.
Existuje stále více důkazů o tom, že riziko demence snižuje středomořská strava. “Současné poznání naznačuje, že výživa obecně a specifická životospráva konkrétně, jako například středomořská dieta, mohou být použity jako potenciální preventivní strategie vůči rozvoji demence a kognitivního poklesu,” uvádí vědci ve své práci.
Vědci po dobu několika let zkoumali tisíce dobrovolníků, kteří dodržovali buď středomořskou dietu nebo nějakou jinou. Ukázalo se, že lidé, kteří se stravovali jako Italové či Řekové, měli o 72 % nižší pravděpodobnost, že se u nich objeví demence.
Stravujte se správně
Sami výzkumníci upozorňují na určitá omezení studie. Bude zapotřebí sledovat mnohem delší časové úseky, aby se tyto hypotézy potvrdily. Na druhé straně ale také platí, že je to právě Středomoří, kde je v Evropě nejnižší výskyt případů demence a neurodegenerativních poruch. A to navzdory tomu, že se zde lidé dožívají nejdelšího věku. To pochopitelně může být dáno i jinými faktory, jako je například slunečné podnebí ústící ve vyváženou hladinu vitaminu D, ale strava v tomto ohledu zřejmě bude hrát významnou úlohu.
Středomořská strava se pochopitelně různí podle toho, zda se nacházíte v Itálii, Francii, Řecku nebo Španělsku, ale obecně platí, že je velmi bohatá na ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, cereálie, ryby a nenasycené tuky jako například olivový olej. Zároveň obsahuje méně červeného masa, než je zvykem v jiných kuchyních.
Foto: Shutterstock, zdroj: Journal of the American Geriatrics Society