Tupý nůž nejen že mizerně krájí, navíc je mnohem nebezpečnější pro vaše ruce než nůž nabroušený. Ale nebojte se, pokud se pro vás už krájení v kuchyni stává očistcem a prsty máte zalepeny náplastmi, nicméně pro brousek se vám nechce, máme pro vás několik tipů, jak nabrousit nože z pohodlí domova věcmi, které máme každý k dispozici.
Keramický hrnek
Zkuste někde v kuchyňské lince najít starý hrneček. Ten, který má okraj spodního dna zvenku keramický. Otočte jej vzhůru nohama a sjíždějte naplocho ostřím nože po hraně nenalakovaného okraje hrnečku. Netlačte a udržujte stejný úhel. Provádějte tak dlouho, dokud nebudete s ostrostí spokojeni.
PS: stejně dobře funguje i dno starého talíře
Schody
Zní to podivně, ale úspěch zaručen. Najděte v domě kamenné či betonové schody. (Schody nesmí být pokryté žádným materiálem – lino, koberec, plovoucí podlaha, vinyl a spol.) Párkrát přejeďte nožem o schod. Nezapomeňte, že nůž držíme při broušení naplocho, neřežeme jím!
Kožený pásek
Než s touto metodou začnete, přesvědčte se, že váš pásek je z pravé kůže, nikoliv z koženky. Pomocí koženého pásku sice nůž tupý jak kopyto nenaostříte, ale výborně se hodí na to nejpreciznější doostření. Táhněte nůž po směru ostří tak, aby byl co největší kus břitu v kontaktu s páskem.
Užitečné rady
Nože nabrousíte třeba také smirkovým papírem, druhým nožem či nůžkami. Avšak tyto nápady jsou pouze pro případ skutečné nouze, při dlouhodobém broušení alternativními způsoby hrozí poškození čepele.
Jak o nože pečovat?
Pokud chcete, aby vám nože dlouho vydržely, možná budete muset změnit některé ze svých návyků. Nože raději nedávejte do myčky, a když už, tak dbejte, aby se nedotýkaly dalších předmětů a snažte se zvolit program s nižší teplotou. V ruce nože umývejte vlažnou vodou s trochou neagresivního saponátu a jemnější houbičkou, která čepel nepoškrábe.
Kvalitní nůž k sobě potřebuje také kvalitní prkénko. Nůž by nikdy neměl sloužit jako šroubovák, otvírák, vařečka nebo cokoliv jiného. Nože neukládejte do šuplíku vedle sebe, ale do dřevěného stojanu, jehož stav a čistotu pravidelně kontrolujte.
Foto: Shutterstock