Jedna věc je v tuzemských supermarketech skutečně velmi nepříjemná. Stačí přijít do oddělení čerstvého pečiva a jen se chvíli porozhlédnout. Ačkoliv se v regálech povalují naběračky, případně jsou k dispozici plastové rukavice, a v nejhorším lze pečivo nabrat přes igelitový sáček, stejně stále většina lidí používá jen své ruce, s nimiž předtím dělali kdovíco.
Opravdu velký nešvar
Jedna věc je to, že si rukou naberete ten kousek pečiva, na který zrovna sáhnete, a pokud možno se nedotknete žádného dalšího. Mnohem horší je ale to, když vidíte, jak někdo rukou testuje čerstvost či měkkost pečiva. Tito lidé jsou schopni ohmatat třeba deset kusů pečiva, které navíc promáčknou. A toto pečivo si potom ještě někdo koupí. Zejména pokud dojdete do obchodu pozdě a v regálech už je jen několik posledních kousků housek nebo rohlíků, můžete si být jisti, že je před vámi mělo v rukou hned několik lidí.
Zajímavé je, že tento uvolněný způsob nákupu pečiva se prosadil hlavně v České republice. Jinde to už nějakou dobu není běžné, a to právě z výše popsaných důvodů. Když to totiž vidíte, na takové pečivo zkrátka ztratíte chuť a raději si ho vůbec nekoupíte. Alternativou je potom balené pečivo, ale i to má svá negativa.
Způsob, jak učinit osahávačům pečiva utrum, přitom existuje. Používá ho řada zahraničních řetězců, například v Německu nebo v Nizozemsku, přičemž existují náznaky, že se prosadí i v Česku. Systémů je ve skutečnosti hned několik. Jedním z nich je jakási automatizovaná linka s pečivem, kdy přijdete k automatu a stisknete tlačítko představující daný druh pečiva. To vám potom vypadne z k tomu určeného otvoru v poptávaném množství, kde už si ho odeberete.
Bude to fungovat?
Dalším systémem jsou potom vitríny s pečivem, kde ho vidíte pouze za sklem či průhledným plastem. Dovnitř se dostanete pouze úzkým otvorem, kde projdou pouze kleště, jimiž si vybraný kousek posunete do vedlejšího boxu, kde propadne až k vám.
Čtěte také: V českém obchodě nikdy nekupujte nakrájený chleba v sáčku. Supermarkety tají důležitou věc
Zkrátka a dobře, řešení existuje, ale je otázkou, jak by to nakonec v Česku dopadlo. Je možné, že by si lidé nechali pečivo vydat až do konečné fáze, ale tam by ho osahali a nechali případně ležet. A jak by se zachoval obchod? Pravděpodobně by ho vzal a umístil zpět do vitríny či automatu.
Foto: Shutterstock
Toto je nešvar, který se u nás objevuje. Dobrý se mě zdá způsob ve vitrínách s kleštěmi. Ale český občan je vynalézavý. Ale neděje se to jen u pečiva. Vadí mi i u ovoce- broskve, nektarinky. Lidé zkoušejí, jestli je měkké, v ovoci se udělá důlek a pak se rychleji kazí