Ceny v České republice v minulých dvou letech vyletěly do nečekaných výšin. Kdybyste předtím někomu řekli, kolik dnes budou stát potraviny a celá řada služeb, v žádném případě by vám nevěřil. Číslo inflace je přitom jedna věc, to jsou statistické hrátky. Ovšem reálně zvýšené náklady jsou věc druhá. Málokde se přitom projevují tak přesně jako v takzvaných obědových menu.
Velká vlna zdražování
To byla v Česku svého druhu instituce. Kolem poledne se vždy lidé z kanceláří vydávali do okolních restaurací, aby se zde kvalitně najedli. Umožňovala jim to cena, která u těchto jídel zřídkakdy překračovala 100 Kč. V minulých pár letech se to ale změnilo a dnes je třeba za takový oběd zaplatit alespoň 200 Kč. Ceny se utrhly a někdy vyžadují dokonce ještě více.
Právě tady vidíme, jak moc se skutečně zdražilo. V obědu totiž máte započtenou celou řadu věcí, ať už je to práce, energie nebo samotné suroviny. Když se tedy objeví místo, kde se můžete najíst výrazně levněji, obvykle je mimořádně oblíbené a lidé ho berou útokem.
To se teď přihodilo i nové službě, která se jmenuje Výprodej hotových jídel. Dostupná je na řadě míst České republiky. Má podobnu menších stánků, kde se vydávají hotová jídla, která se připravují v profesionálních kuchyních. Ve stánku si je koupíte, odnesete domů a tam zkonzumujete.
Naprosto neuvěřitelná je však cena těchto jídel. Na výběr jich je vždy hned několik a liší se mimo jiné i cenou. Vždy je tu alespoň jedno, které seženete za cenu do padesátikoruny. V pátek 14. června to byla například vepřová pikantní směs s rýží, která přišla na 49 Kč. Ovšem někdy se objeví i plnohodnotná jídla za 45 Kč.
Za ty peníze ani neuvaříte
Další pokrmy jsou lehce dražší. Třeba pštrosí vejce s bramborem a červenou řepou, což je velmi lákavé jídlo, stála 79 Kč. Vídeňský guláš s kolínky byl k mání za 57 korun a luxusní XL řízečky z vepřové panenky a bramborovým salátem za bezkonkurenčních 85 Kč. K dispozici jsou také různé polévky, saláty a dezerty.
“Já už nikam jinam nechodím. Tady vaří opravdu skvěle a za pár korun. Mohu si to dovolit i z důchodu. Takhle levně bych doma nikdy neuvařila,” říká paní Libuše, která si zrovna kupovala oběd pro sebe a svého manžela ve stánku v Chomutově. Tato služba je ale k dispozici i v dalších městech České republiky, jako je Praha, Most nebo Mělník.
Čtěte také: Globus už to přehání. Za kuře účtoval 700 Kč. Až doma zákazník zjistil, co mu provedli
Je třeba upozornit na to, že prodej jídel začíná už ráno, kdy se začínají u stánků tvořit fronty. Není výjimkou, že už mezi desátou a jedenáctou hodinou je vyprodáno. Ono není divu, takto levná jídla zkrátka jinde nenajdete. Není ale problém se stavit pro jídlo ráno, odnést si ho do kanceláře a tam si ho ohřát.
Foto: Shutterstock
Ono taky jde o to jak velkou porci a v jaké kvalitě za tu cenu zákazník dostane.
No to by mě zajímalo kde a přesně v kterých městech určitě zase někde ve velkých městech jenom mají takové privelegia.V menších městech se to stát nemůže jako třeba Krnov.
To máte ceník z parlamentu že jo
Na ono to bude pro velice malou část lidí je to pochopitelné ostatní ať platí, nevadí mi platit, když je kvalita samozřejmě ne 150korun za nějaký předražený hnus
v pohodě. Lidi pro to zajdou, sami odnesou, ohřejí si to doma ve své mikrovlnce na svém nádobí, sami se obslouží, umyjí po sobě nádobí, na WC si zajdou doma. Proč by to nešlo ?
1 apríla už bylo.
Pobočka v Plzni asi zatím není ne?? 😀 Nebo jsem ji aspoň u nás nikde neviděla.. 😀
Jen počkej až budeš v důchodu jo ty se ho vlastně ani nedožijes cha cha cha
No a přesně pro tento typ strávníků, nemá smysl pracovat. Raději darovat, nebo vyhodit.
vyhodit
Jste ubožák bez citu, je mi vás líto.
Hlupaku