Krevní tlak jsou pro mnohé jen oněma dvěma čísly, která se jednou za čas dozví od svého praktického lékaře, když už dorazí na preventivní prohlídku. Drtivá většina lidí tyto hodnoty nijak zvlášť neřeší, a když už je mají zvýšené, obvykle tomu nepřikládají velkou váhu a spíše to bagatelizují. Nedochází jim totiž, že vysoký krevní tlak skutečně představuje onoho tichého zabijáka v organismus, jak se mu často přezdívá.
Zdravá, ale jen někdy
Vysoký krevní tlak je zcela nepochybně spojen se životosprávou. Pokud je špatná, je velmi pravděpodobné, že tlak bude vysoký. Některá jídla se lidem, kteří mají tendenci k vyššímu tlaku, vyloženě nedoporučují. Jsou to především ta, která obsahují hodně sodíku, tedy zjednodušeně řečeno soli. Ta totiž zadržuje v těle vodu, což vede ke zvýšenému tlaku na stěny cév a tepen.
Obvyklí podezřelí jsou všem známí. Ovšem existují i potraviny, které vypadají zdravě, ale příliš zdravé nejsou a zejména krevní tlak mohou velmi rychle zvýšit. Jde především o nejrůznější úpravy jinak zdravých potravin. Typickým příkladem je nakládaná zelenina.
Platí přitom, že i nakládaná zelenina sama o sobě je považována spíše za zdravou, protože obsahuje specifické druhy vlákniny, které jsou dobré pro střevní bakterie. Výzkumy prokázaly, že takto upravená zelenina pomáhá trávení a ulevuje od zácpy či průjmu.
Obsah soli je příliš vysoký
Ale zatímco nakládaná zelenina nabízí řadu výhod pro trávicí systém, problémem je vysoká koncentrace soli, kterou obsahuje. Výzkum z roku 2018 publikovaný v časopise Journal of Clinical Nutrition Research spojil konzumaci nakládané zeleniny s vysokým krevním tlakem.
“Systolický a diastolický krevní tlak jsou zřetelně spojeny s příjmem nakládané zeleniny, což je možné přisoudit k vysokému obsahu soli v ní,” uvádějí autoři studie. “Již předešlé studie ukázaly, že větší příjem soli může vést k hypertenzi a obezitě.“
Obecně lze říct, že zdraví lidé s normálním krevním tlakem si s konzumací nakládané zeleniny nemusí dělat velké starosti, pokud jí nejí ve velkém množství a nedávají si k tomu i další potraviny s vysokým obsahem soli. Naopak na pozoru by se měli mít lidé, kteří vysoký krevní tlak již mají a drží kvůli němu třeba nějakou dietu. Ti by se tomuto druhu zeleniny měli vyhnout.
Foto: Shutterstock, zdroje: Livestrong, WebMD, Express
Obávám se, že krevní tlak nejvíce zvyšují vaše blbé články, autorko.