Oblíbený nápoj měl být zdravou alternativou. Ukázalo se ale, že ničí štítnou žlázu a způsobuje rakovinu

Tolik negativního se toho napsalo o kravském mléku, až se objevila jeho alternativa. Sójové mléko se zdálo být ideální náhradou. Je rostlinného původu, neobsahuje laktózu a přitom nabízí vápník, bílkoviny, vitamín B a železo. Navrch se může pochlubit nízkou hladinou nasycených tuků a cholesterolu. Ideální nápoj, říkáte si? Inu, není všechno zlato, co se třpytí.

Pojďme se podívat, co vlastně takové průměrné sójové mléko obsahuje (vyčteno ze štítku):

  • sójové mléko,
  • třtinový cukr,
  • riboflavin,
  • retinol palminát,
  • karagenan,
  • uhličitan vápenatý,
  • vitamín D2,
  • mořskou sůl,
  • přírodní aroma.

Většina těchto přísad je dobře známá, a tak se mezi nimi poměrně dobře schovává slůvko karagenan. Už jste o této látce slyšeli?

Řadí se mezi takzvané sulfátové lineární polysacharidy a získává se z jedlých červených mořských řas. Hojně se využívá v potravinářském průmyslu, protože má především stabilizační a zahušťovací schopnosti. Na tom vše by nebylo nic špatného, jen kdyby neměly destruktivní účinky na imunitní systém člověka. Snižují totiž odolnost vůči zánětům. Vědecké studie pak prokázaly souvislost mezi karagenany a rakovinou tlustého střeva.

Tím ale problém sójového mléka zdaleka nekončí.

  • Sója obsahuje fytoestrogeny, které narušují fungování endokrinního systému a přispívají také k neplodnosti a dokonce rakovině prsu u žen.
  • Celých 99 % sóji je dnes produkováno jako GMO, tedy geneticky modifikovaná potravina. Jde také o jednu z nejkontaminovanějších potravin.
  • Sójové produkty jsou bohaté na hliník, který poškozuje ledviny a nervový systém.
  • Sója obsahuje hemaglutinin, jenž podporuje tvorbu sraženin.
  • Sója obsahuje také toxické isoflavony – opět podporují vznik rakoviny prsu u žen.
  • Proces sušení sóji vede k tvorbě dusičnanů, jež jsou silnými karcinogeny.
  • Toxiny obsažené v sóje ovlivňují hladinu hormonů v těle. Konzumace dvou sklenic sójového mléka dokáže výrazně proměnit hladinu hormonů v ženském těle a může tak narušit menstruační cyklus.
  • Sójové produkty jsou bohaté na kyselinu fytovou, která brání vstřebávání železa, hořčíku, vápníku, zinku a mědi.
  • Sójová jídla obsahují také goitrogeny, které brzdí produkci hormonů štítné žlázy.

Máte ještě chuť dát si sójové mléko?

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments