Je až s podivem, jak moc podceňovanou nemocí cukrovka je. Její výskyt je totiž velmi častý a rozhodně nejde o málo závažnou chorobu, za kterou je mnohými považována. Naopak, stále platí, že diabetes není možné žádným způsobem vyléčit. Kvalitu života sice cukrovkářům vylepšil umělý inzulin, ale také jen do určité míry a navíc mnohdy s nežádoucími účinky.
Speciální trik s červeným vínem
Podle lékařů by případů cukrovky nemuselo být zdaleka tolik, kdyby se lidé z hlediska stravování chovali alespoň trochu rozumně. Dnes je ale naopak standardem konzumace obrovského množství cukrů, které dokáží rozházet metabolismus i odolným jedincům. Vědci naštěstí zkoumají potraviny, které mají opačný vliv a mohou působit preventivně.
Nový výzkum zjistil, že konzumace červeného vína výrazně snižuje riziko onemocnění cukrovkou druhého typu. Zajímavé ale je, že samotné pití vína nestačí. Je totiž nutné ho popíjet spolu s jídlem. Pokud tak neučiníte, kýžený efekt se nedostaví.
Žádný jiný alkohol to neumí
“Klinické zkoušky ukázaly, že přiměřené pití červeného vína má určité zdravotní výhody, a to včetně metabolizace glukózy,” uvádí server Heart.org. Právě glukóza neboli krevní cukr je v případě cukrovky zásadním faktorem.
Z předložených vědeckých dat je možné vyčíst, že konzumace alkoholu spolu s jídlem snižuje riziko cukrovky druhého typu o celých 14 %. “Zdravotní výhoda plynoucí z pití červeného vína byla obzvlášť patrná ve srovnání s jinými typy alkoholu,” uvádějí vědci. Z toho vyplývá, že tento efekt dodalo pouze červené víno, nikoliv jiné druhy alkoholu.
“Zatímco větší množství vína byla spojena s nižším rizikem cukrovky druhého typu, větší množství piva nebo likérů naopak riziko zvyšovalo,” píše se v textu studie.
Z toho vyplývá, že nejde ani tak o alkohol, který by pomáhal, jako spíše antioxidanty, jež jsou obsaženy pouze ve víně.
Foto: Shutterstock, zdroj: EurekAlert, Express