Málokterý olej je v potravinářském průmyslu tak oblíbený jako právě ten palmový. Hlavním důvodem je jeho cena a vlastnosti, díky kterým dokáže nahradit dražší varianty. Pokud byste se seznamovali s obsahem jednotlivých potravin, zjistíte, že se nachází v obrovském množství z nich, ať už jde o takřka jakékoliv sušenky, zmrzliny či třeba pizzy.
Podporuje růst rakovinových buněk
Už před lety se na palmový olej snášela velká vlna kritiky, a to především proto, že jeho pěstování huntuje životní prostředí. Stále více se však ukazuje i jeho nepříznivý vliv na zdraví. To však nic nezměnilo na tom, že jde podle některých odhadů o celosvětově nejpoužívanější olej.
Jak uvádí Institut pro výzkum biomedicíny, palmový olej je podle všeho ještě výrazně škodlivější, než se vědci dosud domnívali. Zdá se totiž, že jeho konzumace přispívá k šíření rakoviny v celém těle. Studie provedená na myších zjistila, že mastné kyseliny obsažené v palmovém oleji podporují tvorbu metastáz, a to přinejmenším u nádorových buněk kůže a prsu.
Výzkum uvádí, že palmový olej jednoznačně zapůsobil na buňky a jeho vlivem se staly agresivnějšími a měly významnější sklon k tvorbě nebezpečných metastáz. Velmi varovné je přitom zjištění, že buňky působení těchto kyselin byly vystaveny jen po krátkou dobu, a přesto se tento efekt dostavil.
Výrazně zhorší stav
Studie se nesoustředila přímo na to, zda palmový olej dokáže vyvolat rakovinu, což naznačují jiné vědecké práce. Ale právě na to, zda ještě více nepodporuje již existující nádorové bujení v těle. A to se potvrdilo. Právě metastázy jsou přitom kritickou záležitostí. Zatímco lokalizovaný nádor lze poměrně úspěšně léčit, jakmile se rakovina rozšíří do celého těla, už je to velmi komplikované.
Konzumace potravin obsahujících palmových olej tak může zhoršovat stav onkologicky nemocných pacientů, a to jak těch, u kterých nemoc ještě nebyla diagnostikována, tak těch, kteří se s ní už léčí. Průběh léčby tak může být palmovým olejem kompromitován.
Bohužel není vůbec lehké se palmovému oleji vyhnout, protože ho obsahuje velké množství potravin. Pokud byste tak chtěli učinit, museli byste se vzdát většiny průmyslově zpracovaných potravin, zejména pak nejrůznějších sladkostí či roztíratelných tuků.
Foto: Shutterstock, zdroj: IFL Science