Oblíbený zázvor může být velmi nebezpečný. Kdo by ho v žádném případě neměl jíst?

Hlavní sezóna zázvoru již začala a stále více lidí na něj zejména na podzim a v zimě nedá dopustit. Jeho léčivé účinky jsou neoddiskutovatelné a je jen málo přírodních látek, které dokáží tak skvěle léčit nachlazení a problémy s ním spojené. Každý by si však měl dávat dobrý pozor na to, kolik zázvoru konzumuje. A někdo by se ho měl raději vyvarovat zcela, protože je pro něj škodlivý.

Zázvor je jedním z nejvýznamnějších a nejpoužívanějších koření na světě, i když jeho původ není jasný. Konzumujeme jej kdykoli během celého roku. V zimě oceníme zázvorový čaj, v létě nás osvěží zázvorová limonáda a po celý rok si pochutnáváme na zázvorových bonbonech. Po každé má na náš organismus blahodárné účinky. Zmírňuje nadýmání, působí preventivně proti některým chorobám, bojuje s nevolností a snižuje hladinu cukru v krvi.  

Zázvor není pro všechny

Zázvor se obecně doporučuje každému. S výjimkou těhotných žen. Některé studie nedoporučují zázvor, který by nemusel být pro ženu a její nenarozené dítě pozitivem. Poraďte se raději se svým lékařem.

I citlivější lidé by měli být opatrní. Zázvor u nich může vyvolat různé záněty v ústechJakmile sníme zázvor, tělo se začne zahřívat a může tak dojít k podráždění sliznic. Ty jsou v důsledku toho náchylnější k zánětům.

V každém případě vždy záleží na množství, které zkonzumujete. Platí to v případě těhotných žen i citlivějších lidí. Ze zázvoru se totiž můžete předávkovat a neměly by se kombinovat s jinými léčivy. Podle odborníků by se mu měly vyhnout děti do dvou let a není dobrý ani pro diabetiky.

Foto: Shutterstock

Nepřekračujte toto množství

V sušené formě byste neměli přesáhnout denní dávku 1 gramu a co se týče čerstvého zázvoru, můžete si dopřát maximálně 4 gramy za den. Přijmete-li více než 5 g denně, mohou se objevit následující zdravotní problémy:

  • Nevolnost.
  • Střevní potíže.
  • Srdeční poruchy.
  • Bolesti hlavy.

Jak tedy vidno, se zázvorem zacházejte opatrně a nepřekračujte denní dávku, protože pak se jeho pozitivní účinky mění v negativa.

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments