Máte chuť na něco dobrého a chcete vyzkoušet nějaké nové jídlo? Obrácené řízky, po vzoru Zdeňka Trošky, dáte společně s brambory do trouby a dál se o ně nestaráte. Řízky se na dně pekáčku krásně zapečou a udělají krustu. Navíc si jídlo můžete okořenit podle vlastní chuti.
Seznam ingrediencí
- 8 plátků masa
- strouhanka
- 4 vejce
- olej na smažení
- 500 g brambor
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
- oblíbené koření
Postup
Vezměte balíček kuřecího nebo vepřového masa. Kuřecí maso je nejlehčí na zpracování, ale ani u vepřového nešlápnete vedle. Můžete si vybrat buď libové maso, anebo šťavnatou krkovičku, která se v troubě vypeče a změkne.
Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Obalte v domácí strouhance jen tak bez trojobalu. Strouhanku můžete do masa jemně zaklepat paličkou. Vejce rozšlehejte a obalte v něm již obalené řízky ve strouhance.
Na pánvi rozehřejte olej a zprudka v něm řízky osmažte, aby byly křupavé. Následně maso položte do vymazaného a vysypaného pekáčku. Položte na to brambory, které si před zpracováním masa oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Zalijte smetanou a pečte na 180 °C do změknutí brambor. Na začátku pečení bude lepší, pokud zakryjete pekáček víkem. Jestliže nemáte víko, můžete ho nahradit alobalem. Alobalem zakryjte celý pekáček a upevněte na horních okrajích. Cca za polovinou pečení alobal odstraňte.
Jaké koření ještě přidat?
Nemusíte přidávat vůbec nic, stačí pouze pepř a sůl. Pokud ale chcete, jako další koření se do tohoto jídla hodí muškátový oříšek. Nemusíte ho sypat přímo do obalování, ale jemně posypejte každou vrstvu řízků a brambor v zapékací míse. Jako další varianta se nabízí tymián. Tymián je původem středomořská bylinka, která dá masu ten správný říz. Obě koření přidávejte po troškách, protože jsou hodně aromatická.
Foto: Shutterstock