Obrovská chyba, kterou lidé dělají po ránu. Urychlují tak nástup demence

Ačkoliv mnozí považují demenci za chorobu spojenou se stářím, není to tak docela pravda. Je sice fakt, že ve většině případů se objevuje v pozdějším věku, ale to neznamená, že nemůže zasáhnout mladší ročníky. Ve skutečnosti se to stává stále častěji. A pak je tu ještě jeden faktor. Už to, co lidé dělají kolem 30. až 40. roku věku, významně ovlivňuje, zda se budete později s demencí potýkat, nebo nikoliv. Pochopitelně tu jde především o nezdravý životní styl, špatné stravovací návyky či nedostatek pohybu.

Zrádné onemocnění

Demence se přitom rozvíjí velmi pomalu. Zpočátku je to jen nevinné zapomínání, které může působit roztomile, takže se mu zasmějete. Jenže už to mohou být projevy neurodegenerativního rozkladu mozku. Jedním ze zvyků, které zvyšují riziko demence až čtyřnásobně, je přitom vynechávání snídaně.

V dnešní hektické době platí, že snídaně patří k nejpodceňovanějším jídlům dne. Mnozí snídat nechtějí, protože jim to přijde zbytečné, jelikož ráno ještě nemají hlad, a tak si myslí, že tímto způsobem zhubnou. Další potom snídani nestíhají.

Snídaně je klíčová

Ve skutečnosti je ale snídaně nejdůležitějším jídlem za celý den. Pokud posnídáte hodnotné jídlo, budete z toho žít celý den. Můžete se tak lépe soustředit, nebudete unavení a ve výsledku ani hladoví, takže odoláte nejrůznějším nezdravým svodům.

Jak uvádí studie publikovaná v časopise Japanese Journal of Human Sciences of Health-Social Services, vynechání snídaně zvyšuje pravděpodobnost, že vás demence potká dříve v životě. Celkově rizika tohoto onemocnění zvyšuje čtyřikrát.

Japonští vědci vedli tuto studii dlouhou dobu a sledovali několik set dobrovolníků. Právě u těch, kteří nesnídali, se demence objevila dříve a čtyřikrát častěji.

Kvalitní a hodnotná snídaně významně snižuje riziko demence. / Foto: Shutterstock

Opatrně se solí

Výzkum také zjistil, že za zvýšeným rizikem demence stojí také další stravovací návyky. Například používání příliš velkého množství soli. Také ti, kdo nedbali na vyváženou stravu, měli pravděpodobnost rozvoje nemoci 2,5krát vyšší. Podle vědců je přijetím vhodných opatření ve správný čas možné riziko demence významně eliminovat.

Do svého jídelníčku byste v každém případě měli zařadit širokou škálu potravin, které obsahují různé vitaminy a minerály. Nezapomínejte na celozrnné produkty, ořechy, semínka, zdravé tuky, zeleninu a ovoce.

Foto: Shutterstock, zdroj: JStage

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments