Málokterá příloha chutná tak skvěle, jako právě pečené brambory. Její výhody jsou přitom obrovské i v jiných ohledech. Především její přípravu zvládne skutečně každý, a to i kuchařský začátečník. Navíc se hodí k leckterému pokrmu a konzumovat je pečené brambory možné i samotné. I tak si pochutnáte.
V tomto brambory nikdy nepečte
Jakkoliv je ale příprava jednoduchá, neznamená to, že není třeba dbát na několik zásad. To není složité, ovšem většina lidí na to zapomíná, nebo to vůbec neví. Britský šéfkuchař Raymond Blanc poukázal na největší chybu, kterou lidé neustále opakují a nedaří se jí odbourat.
Jedná se o výběr tuku, na kterém se brambory budou péct. Tedy ve většině případů oleje. Z nějakého důvodu se nicméně ustálilo, že lidé pro pečené brambory využívají olivový olej. Jednoduše proto, že je nejdražší, a proto je považován za nejlepší. Jeho vlastnosti jsou skutečně slušné, ovšem rozhodně ho nepředurčují k pečení, a to proto, že má nízký kouřový bod. Paradoxně je tak mnohem lepší variantou zvolit levnější olej, na kterém se brambory lépe udělají a nebudou mít takovou pachuť.
“Nikdy na pečení brambor nepoužívejte olivový olej, jinak je zničíte,” uvedl Raymond Blanc. Brambory je nutné péct na velmi vysokou teplotu, a to je přesně tak chvíle, kdy se výhody olivového oleje mění ve významná negativa. Jakmile projde takovou teplotou pečení, ztrpkne a bude štiplavý. Touto nepříjemnou chutí pak nasáknou i samotné brambory.
Správný tuk na pečení brambor
Už tedy víme, jaký olej v žádném případě nepoužívat. Jenže, čím ho tedy nahradit? Sám Raymond Blanc je velkým gurmánem, a tak nesahá po ničem menším než po husím sádle. Podle něj je to nejlepší varianta. Jakmile ji jednou okusíte, už nebudete používat nic jiného. Jednoduše proto, že brambory získají nový chuťový rozměr.
Pro někoho ale pochopitelně husí sádlo nepřipadá v úvahu. Třeba proto, že jsou vegetariány nebo proto, že je příliš drahé, případně není k dostání. V takovém případě nevěště hlavu. Stále můžete použít rostlinný olej, jen pochopitelně ne ten olivový. Velmi dobře však poslouží například slunečnicový olej, který se hodí na pečení a oproti olivovému je navíc levnější.
Na pečení se nehodí všechny odrůdy brambor. Pokud se v nich zase tolik nevyznáte, potom sáhněte po těch, které obsahují co možná nejméně škrobu. To můžete rozpoznat i pouhým zrakem. Měly by to být brambory velké a žluté. Z nich získáte po pečení nejlepší, tedy křupavý a měkký, výsledek.
Foto: Shutterstock, zdroj: Daily Mirror