Prořezávání ovocných stromů patří k základní péči, kterou byste neměli zanedbávat. Je však potřeba dodržovat pár pravidel, abyste si nezkazili úrodu.
Stromy nejsou bezúdržbové
Spousta lidí si myslí, že stromy mnoho pozornosti nepotřebují, a nechávají je tedy svobodně růst bez jakýchkoli zákroků. To je ovšem špatně. Stromy tu a tam potřebují přihnojit či zalít a samozřejmě také prořezat. Koruně se krásně odlehčí a vy se budete moct těšit ze skutečně bohaté úrody. Nachystejte si tedy pilku, nůžky, štafle a případně teleskopický prořezávač a pusťte se do toho.
Kdy je nejlepší čas
Obecně platí, že stromy prořezáváme ve dvou obdobích – na začátku jara, ještě předtím než začnou rašit první pupeny, a na konci léta, po sklizni. Záleží i na konkrétním druhu stromu. Jabloně, hrušně, višně nebo třešně můžete prořezat v obou obdobích. Na švestky, broskve nebo meruňky si vyčleňte čas spíše na konci léta.
Jak na to
Prořez rozhodně neprovádějte bez rozmyslu. Uvědomte si, že cílem je odstranit větve uschlé, nadbytečné či křižující se a případně zkrátit ty příliš dlouhé. Pokud byste provedli řez moc razantně, napácháte víc škody než užitku. Ani zanedbaný strom neprořezávejte celý najednou – raději na to jděte pomaleji a po částech – klidně v průběhu několika let.
Určitě nezkracujte mladé větve, které aktivně rostou. Docílíte pouze toho, že se rozdvojí a přestanou plodit.
Myslete také na to, že z kmene by větve neměly růst pod příliš ostrým úhlem. Jakmile je menší než 45 stupňů, hrozí, že prasknou. Proto tyto větve co nejdříve odstraňte sami.
Silné větve řežte postupně, aby nedošlo k rozštípnutí. Nejdřív z nich odstraňte postranní výhonky a teprve poté se pusťte do řezání. Začněte zespoda asi 10 centimetrů od místa, kde chcete větev uříznout. Pokračujte shora, ještě o kousek dál. Vznikne vám tak zalomený pahýl, který můžete nakonec bezpečně odříznout v požadovaném místě.
Řez veďte vždy tak, aby po uzdravení splynul s původní větví a nezůstaly po něm pahýly. Větší rány ošetřete štěpařským voskem. Nedělejte to ovšem hned – raději aspoň jeden den počkejte. Za tu dobu stihne řez pěkně vyschnout. Kromě štěpařského vosku můžete použít zahradní smolu, lak či barvu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Treenewal
To jsou strašné kraviny, co tady kecáte.