Obyčejný zázvor je jedním z největších pomocníků při hubnutí. Trik spočívá ve správné přípravě a dávkování

Už jste slyšeli o tom, že existují takzvané anti-obézní potraviny? Jednou z nich je také zázvor. Pomůže při hubnutí, redukuje cholesterol, zlepšuje funkce mozku a zmírňuje bolesti hlavy.

Aromatický kořen zázvoru

Zázvor se začal jako první objevovat v čínské a indické kuchyni. Blahodárných účinků na zdraví a hubnutí se můžeme těšit již přes tři tisíce let.

Zázvor může mít žlutou, okrovou nebo červenou barvu, nejšťavnatější bývají světlé kořeny menší velikosti.

Zázvor je nejzdravější a nejchutnější koření, pokud se s ním naučíte vařit. Přidává se do sladkých i slaných pokrmů, hodí se k masu, zelenině, polévkám i luštěninám. Zázvor je známý svou ostřejší, pikantní chutí. Je třeba si na potravinu trošku zvyknout a zpočátku jej kombinovat s citronem a medem v čaji nebo smoothie. Bioaktivní látky pak povzbudí celé tělo.

Za štíhlejším pasem se zázvorem v hrnku

Pravidelná konzumace zázvoru vám pomůže odbourat přebytečná kila.

Zázvor prohřívá tělo, tím urychluje metabolismus a reguluje chuť k jídlu. Nebudete toužit po sladkostech a snězené potraviny strávíte rychleji a efektivněji. Se zázvorem budete mít po jídle pocit plnosti a sytosti i při menší porci.

Zázvor zamezí přejídání i nízké energii, která vás nutí sáhnout po tučném. Zároveň upravuje hladinu kortizolu, která stojí i za ukládáním tuku v oblasti břicha.

Dalším pozitivním efektem pravidelné konzumace zázvoru je prevence proti stresu, bolestem hlavy, plynatosti, pálení žáhy a zánětlivým onemocněním.

Zařaďte 3× týdně rychlou procházku a nastartovat spalování vám pomůže zázvorový čaj.

Zázvor každý den

Pro svou výraznou chuť zřejmě nebude možné jej zařadit do všech jídel během dne. Jemné kořenění naloženého masa nebo polévky však není problém. Větší množství prospěšných látek však organizmu dopřejete ze zázvorového čaje nebo zázvorové limonády.

Pozor na dávkování

Zázvoru bychom si měli dopřát 4 g denně, pokud se jedná o čerstvý zázvor. Sušený jen v množství 1 g.

Foto: Freepik

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments