Kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa nad 60 % má mnoho zdravotních výhod. Neměli byste to s ní však přehánět. Ideální je 70 % kakaa a stačí čtvereček denně.
Kvalitní tmavá čokoláda snižuje tlak, zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu a snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Navíc nám zlepšuje náladu a pocit pohody, zejména díky obsahu serotoninu a endorfinu. Jaké má vlastně účinky?
Vedlejší účinky kofeinu v tmavé čokoládě
Tmavá čokoláda obsahuje hodně kakaa s vysokým podílem alkaloidu teobrominu a kofeinu, což jsou látky s povzbuzujícími účinky. Těch také hořká čokoláda obsahuje vyšší procento než mléčná nebo bílá varianta této pochoutky. V tmavší čokoládě je až 10x vyšší množství těchto látek. Pokud jí sníte více, může dojít ke zvýšení srdeční frekvence i tlaku, úzkosti, nervozitě, podrážděnosti, dehydrataci i nespavosti.
Pozor na ledvinové kameny
Tmavá čokoláda může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů, protože obsahuje šťavelany, které jsou příčinou tvorby ledvinových kamenů. Kromě čokolády je obsahují i luštěniny, zejména fazole, jahody, celer, zelená paprika, špenát i čaj. I když je čokoláda s vysokým podílem kakaa bohatým zdrojem antioxidantů a je mnohem zdravější než bílá a mléčná, i tak se doporučuje konzumovat s mírou.
Nebezpečí bolestí hlavy a migrén
V čokoládě s vysokým podílem kakaa je i přírodní látka tyramin, který je považován za možný spouštěč bolestí hlavy a migrén. I hořká čokoláda má také stále velký obsah cukru. A vysoký krevní cukr nebo hyperglykémie způsobuje bolesti hlavy.
Vysoký obsah cukru i tuku
Tmavá čokoláda má velké množství nasycených tuků a cukru. Množství 28 gramů tmavé čokolády obsahuje 150 kalorií. Nadbytek tuku a cukru vám pak může lehce přidat pár centimetrů v okolí pasu, břicha i boků, vede k tloustnutí, nadváze i obezitě. Tím se zvyšují i rizikové faktory kardiovaskulárních a dalších onemocnění.
Kvalita čokolády se odvíjí i od kvality kakaových bobů
Odborníci na čokoládu umí rozlišit i chuť čokolády podle použitého druhu bobů kakaovníku. Na nejkvalitnějších čokoládách se dočtete, z jakého druhu kakaovníku vznikla a z které oblasti kakao pochází. Za nejcennější odrůdu kakaovníku je dnes považován typ, Porcelana nebo vzácný typ Criollo. Odolnější typ Forastero už dnes bohužel obsahuje 85 % produkce čokolády. Za velmi kvalitní odrůdy lze považovat i hybrid Trinitario a ekvádorské pododrůdy Nacional, Arriba či Ocumare a Chuao.
Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong
No jo, s takovou se za chvíli budeme moct jen pást – a to ještě kdo ví jestli…zase strašák – cokoliv, co obsahuje trochu cukru a tuku způsobí obezitu – to snad ne – obezitu způsobí hlavně přežírání se (čímkoliv) anebo nemoc. Srovnejte si informace v textu hořká čokoláda snižuje tlak hořká čokoláda ve větším množství zvyšuje tlak – co to je větší množství? Málokdo sní 1/2 tabulky 70% čokolády naráz (já klidně ano a že by mi pak bušilo srdce – ne) 28g čokolády má 150 “kalorií” – tak cal nebo kcal? Už se jednou naučte ty jednotky používat… Číst vice »