Odzdobte dort jako profesionál. Nemají na to školy, ale jednoduché triky. Třeba s pečícím papírem

Nemusíte být profík, abyste nazdobili krásný dort k narozeninám pro vaše blízké. Vytvořte na něm čokoládové filigrány, které vypadají opravdu hezky. Inspirujte se jednoduchými cukrářskými triky, které se dokáže naučit každý. Chce to jen chuť ke tvoření, horu čokolády a dalších sladkých dobrot.  

Čokoládové ozdoby

K vytvoření čokoládových ozdob potřebujete pečící papír a igelitový sáček, ve kterém uděláte na jedné spodní hraně malou dírku. Můžete použít i zdobicí hlavice se speciálními pytlíky, které vám vydrží i na víc použití. Díky těmto hlavicím můžete vytvářet preciznější tvary a budete mít na výběr větší počet variabilnějších ozdob, na ty jednoduché vám nicméně stačí obyčejný pytlík, pokud hlavice nechcete shánět.

Postup

Rozprostřete si na kuchyňskou linku pečící papír a čokoládu rozpusťte v horké lázni podobně, jako ji připravujete na vánoční cukroví. Nepřidávejte žádné máslo ani nic podobného, jinak by vám ozdoby nemusely ztuhnout. Nalijte čokoládu do sáčku, který nahoře zatočíte a dole prostřihnete malou dírku. Nyní můžete zdobit!

Obzvlášť snadno se tak dají vytvořit různé vějířky, které vypadají velmi profesionálně. Dále můžete udělat různé kytičky, hvězdičky, listy, srdíčka nebo širokou škálu jakýkoliv filigránových tvarů, které se vám líbí. Necháme ztuhnout, a poté je z pečícího papíru snadno odloupnete nebo si pomůžete nožem. Vytvořte toho radši víc, některé ozdoby se vám mohou zlomit, ale to se stává každému amatérovi. Napoprvé je udělejte radši tlustší.

Foto: Shutterstock

Pravé listy

Nebo si můžete vytvořit lístečky z těch opravdových. Najděte si například listy z růže nebo čehokoli jiného a potřete je rozpuštěnou čokoládou. Znovu platí, radši tlustší vrstvou, ale ne zase moc. Po ztuhnutí jednoduše oddělíte plátek čokolády od opravdového listu.

Před přípravou ozdob si rozmyslete, jaké tvary budete chtít, aby to ladilo do celkového stylu dortu, protože když rozpustíte čokoládu, na nějaké velké rozmýšlení už nezbyde čas.

Kopa ovoce

Na dortu vypadá dobře kopa šťavnatého ovoce a čerstvých, třeba mátových, listů. Tento způsob se hodí zvláště pro ty, kteří se se zdobením neradi dlouho patlají. Upečte dort, promažte ho krémem a nakupte jahody, maliny, borůvky a další oblíbené ovoce. Dejte ho nahoru na dort, musí ho být hora. Dále dort ozdobte třeba mátovými lístky, vámi vytvořenými ozdobami nebo kupte zvláštní oblíbené sladkosti – např. malé čokoládičky zajímavých tvarů či barev, gumíky, zlaté perly.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments