Která potravina nás dokonale zasytí, a přitom neobsahuje žádný tuk? Obyčejná brambora. Jedna porce správně uvařených brambor podpoří imunitní systém, tvorbu červených krvinek i správnou funkci nervového systému.
Běžná brambora je plná vitamínů
Brambory nám zevšedněly natolik, že nevnímáme jejich prospěšnost. Nejčastější příloha, skvělý salát, sytá polévka i křupavá chuťovka vám prospívá víc, než myslíte.
Bohužel si benefitů brambor užíváme jen málo. Zčásti je to dáno tím, že je špatně upravujeme. Děláme z nich pouze sytící složku prostou vitaminů a minerálů.
Obsah prospěšných látek v bramborách
Velká část brambory je tvořena vodou. V bramborech najdete vitamin C i B, železo, vápník, hořčík i fosfor. Nejvyšší obsah vitamínu C mají nové brambory. Brambory jsou i dobrým zdrojem aminokyselin.
V bramborech není žádný tuk. Jsou bohaté na škrob, zdroj sacharidů. V jedné porci brambor je 10 % doporučené denní dávky vlákniny. Mnohem více vlákniny bychom přijali v bramborech se slupkou.
Bramborový škrob pozitivně ovlivňuje činnost střev a tím pomáhá imunitnímu systému. Nejvíce jej přijmete, když vařené brambory ve slupce sníte studené. Zvýšený příjem bramborového škrobu bojuje proti podráždění střev i proti rakovině tlustého střeva. O důvod víc dát si bramborový salát.
Jak správně připravovat brambory
Nejlepší příprava je brambory ponechat ve slupce a uvařit v páře nebo upéci. Nejvíce vitamínů je těsně pod slupkou, jakmile začneme brambory škrábat, zbavíme se té nejprospěšnější části.
Pokud se však nedokážete vzdát přílohy z oškrábaných brambor uvařených ve vodě, pak použijte co nejtenčí škrabku a brambory vařte v co nejmenším množství vody. Vodu dále nevylévejte a použijte při přípravě polévky.
Brambory a dieta
Myslíte, že je rýže pro hubnutí vhodnější? Omyl. Brambory mají menší obsah kalorií než vařená rýže. Směle do nich.
Foto: Freepik