Průběžná kontrola potravin v českých obchodech probíhá permanentně. Stále častěji potom dochází k odhalení nepříznivých jevů, ať už jsou kvalitativního nebo dokonce bezpečnostního rázu. Nejde tak už jen o to, že nějaká šunka neobsahuje tolik masa, kolik uvádí na obalu, ale bohužel i o to, že v některých produktech jsou nalezeny látky, které tam být nesmí.
Nepříjemná zjištění
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se v nedávné době zaměřila na kontrolu olivových olejů coby velmi oblíbeného zboží, které kupuje prakticky každý. Chtěla mít jednoduše přehled o tom, zda je na tomto poli vše v pořádku, jak by být mělo.
Bohužel však zjistila pravý opak. Laboratorní kontrolou prošly desítky olejů, ovšem velká část z nich vůbec nevyhověla. Hlavním problémem byla skutečnost, že deklarovaly něco jiného, než čím doopravdy byly. Velkým nešvarem je podle všeho označování olejů jako extra panenské, přestože jsou pouze panenské. Zdánlivá drobnost, řekli byste, ale tady jde o jednoznačné klamání spotřebitele. Vyšší třída má mít lepší vlastnosti a také se prodává o to dráže. Lidé ovšem ve skutečnosti kupují jen obyčejnější olej za vyšší cenu.
To ovšem není nic proti tomu, co inspekce zjistila v jednom z olejů, který se vydával rovněž za extra panenský. V láhvi po něčem takovém ale nebylo ani památky. Naopak se uvnitř ukrýval olej lampantový. Jak už jeho název napovídá, ten se využíval třeba ke svícení a jiným technickým účelům. Rozhodně však není určen ke konzumaci.
Tohle se nesmí stávat
Zajímavé na tom přitom je, že tento olej se prodával pod známou a oblíbenou značkou Borges, kterou lidé považují za kvalitní. Šlo o balení 1,25 litru, jež bylo odhaleno v obchodním řetězci Makro. Muselo pochopitelně dojít k okamžitému stažení oleje z trhu.
Bohužel zřejmě došlo k tomu, že se tento olej prodával ve velkém a vzhledem k tomu, že Makro funguje jako velkoobchod pro nejrůznější restaurace, zřejmě se dostal do jídel nic netušících zákazníků.
Laboratoř v tomto oleji identifikovala velmi nepříjemné zápachy a pachuť. Našlo se v něm také velké množství mastných kyselin, a to v množství dvou gramů na sto gramů oleje, což je znepokojivé množství.
Foto: Shutterstock
Nemohu s Váni souhlasit. Já již dlouhá léta přepaluji slunečnicoví olej, ale když už opravdu není co, tak ho nahrazuji olejem převodovím. Výborně se rozpaluje, dělá křehoučkou krustičku a zejména si ho oblíbily děti. Po každé, když za nima chodím, tak si ho moc pochvalují. Zrovna včera jsem dodělal poslední starou převodovku a nevím kde seženu další.