Se závadnými potravinami se bohužel v poslední době roztrhl pytel. Těžko říct, čím je to způsobeno, ale je to neoddiskutovatelný fakt. Svou roli může hrát zvýšená aktivita Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která konečně naplno odhaluje, co to na nás výrobci a obchodníci zkouší. V úvahu však připadá i snaha na výrobě potravin šetřit.
Na první pohled špatné
Dnes ale skoro neuplyne den, kdy by nebyl provede nějaký ten záchyt potraviny, která pak musí být okamžitě stažena z pultů prodejen. Pakliže máte takovou doma, je nejlepší ji vyhodit, případně vrátit na prodejně, kde jste ji koupili. To ale bohužel udělá jen menšina lidí, protože tyto informace se k nim jednoduše už nedostanou, a tak potravinu zkonzumují.
Tentokrát inspektoři “uspěli” v obchodním řetězci Tesco. V jeho prodejně v Hradci Králové našli Mrkvový salát s ananasem, který byl tedy opravdu hodně výživný. Jeho obal byl doslova nafouknutý a po jeho otevření se vyvanul zápach kažení.
SZPI dále na základě senzorického hodnocení zjistila, že se uvnitř salátu dokonce tvořily bublinky plynu, které generoval právě proces kažení. To potom vedlo k tomu, že byl celý obal značně nafouknutý. Inspektoři konstatují, že pakliže potravina jeví známky kažení, není možné ji považovat za bezpečnou pro konzumaci člověkem.
Je to pravidlem?
Není jasné, jak k něčemu takovému došlo. Potravina neměla prošlé datum použitelnosti ani nebyly zjištěny problémy s jejím skladováním. Není ale vyloučeno, že problém mohl vzniknout už při výrobě, ať už nevyhovujícím nakládáním, nedodržením složení či použitím starších surovin.
V diskuzi někteří naznačují, že tento salát by mohl mít větší problém. Jeden z uživatelů uvádí, že si tento výrobek rovněž koupil. Přestože nebyl nafouklý, když si ho po dvou dnech z lednice vytáhl, zjistil, že výrobek už začal kvasit.
Foto: Shutterstock