Umíte správně uvařit těstoviny? Zdá se, že na tom není vůbec nic těžkého – obzvlášť, když vaříme koupené těstoviny, nikoli ty doma dělané. I v tak zdánlivě jednoduchém procesu se však dají udělat chyby.
Přidáváte do vody olej?
Určitě jste o tom triku s olejem už někdy slyšeli a možná ho i sami používáte. Přilijete do vody připravené na těstoviny trochu oleje a podle babských rad se vám pak těstoviny neslepí.
Když se nad tím ale trochu zamyslíte z hlediska fyziky, nedává tenhle tip moc velký smysl. Vždyť olej přece logicky zůstane na hladině a k jednotlivým kouskům těstovin se vůbec nedostane. Jak by potom mohl zabránit slepení těstovin?
Těstoviny neproplachujte
Spousta lidí těstoviny proplachuje před tím, než je dá do vroucí vody. To je ale chyba. Těstoviny pak ztratí hodně ze své chuti a prudké změny teplot také poruší jejich strukturu, takže budou náchylnější k rozvaření.
Co dělat, aby se těstoviny neslepily?
Zaprvé pokud můžete, kupujte kvalitní těstoviny. Zadruhé jim dopřejte dostatek vody – správně byste měli počítat s asi jedním litrem vody na 100 g těstovin. Když budou mít těstoviny dostatek prostoru, budou mít menší tendenci se slepit. A zatřetí s nimi v průběhu vaření zlehka míchejte.
Tyhle tři zásady by měly stačit k tomu, aby se těstoviny neslepily.
Do vroucí vody
Těstoviny vkládáme do vroucí vody. Možná jste někdy vedli debatu o tom, zda se má taková voda solit. Odpověď zní: samozřejmě! Těstoviny se mají dělat ve vodě, která je svou slaností blízká té mořské, což znamená, že se solí vůbec nemusíte šetřit. Nasypte ji až do vroucí vody, ovšem předtím, než do ní vložíte těstoviny.
Doba vaření
Těstovin jsou desítky druhů, které se prodávají v opravdu široké kvalitativní škále. Proto je velmi těžké říct, jak dlouho by se měly vařit. Navíc správně bychom je měli vytahovat z vody v době, kdy jsou al dente, ale spousta lidí je raději maličko rozvaří, protože jim úprava „na skus“ nechutná. Ideální proto je těstoviny průběžně ochutnávat. Třeba pokaždé, když s nimi půjdete zamíchat.
Foto: Shutterstock